Téma: Jak přistává moucha na stropě?

28.07.2014 18:11
Uživatel: Hříbeček
Věk:  68
1374524401_002.JPG
3000-4000
Odpovědí na téma: 8
Text: 

Medvěd zde zavedl dost zajímavých témat, tak i já jsem se rozhodl, že jedno dám. Všichni víte, že moucha usedá i na strop. Ale kdo ví jak tam přistane. Mne zajímá zda udělá před přistáním loping a nebo jenom púlobrat. Kdo to ví: odpoví. alt

Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
28.07.2014 19:48 Uživatel: Medvěd
Věk:  52

Město:Valašské království

5000-6000
Téma: Jak přistává moucha na stropě?
Text uživatele: 

Tvoje starosti bych chtěl mít.

 
29.07.2014 04:00 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Jak přistává moucha na stropě?
Text uživatele: 

A co si to zkusit 

 
29.07.2014 12:10 Uživatel: Pluto
1482619599_pluto13.gif
7000-8000
Téma: Jak přistává moucha na stropě?
Text uživatele: 

Nejdříve udělá přemet, alt pak salto alta po přistání  altjí dám plácačkou po zadečku.  alt alt

 
29.07.2014 12:39 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Jak přistává moucha na stropě?
Text uživatele: 

Mouchy mohou být i užitečné, kromě toho, že s mimi můžete krmit své pavouky, žáby a chameleony, si můžete křížením vychovat i mouchu jezdeckou, která vás povozí i po kolmých stěnách. viz. obr.

alt

 
29.07.2014 14:49 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Jak přistává moucha na stropě?
Text uživatele: 

A nyní několik vědeckých informací z internetu:

Samice během snůšky naklade 100 až 150 vajíček, během svého života až 2 000.

˃ Samec po spáření uhyne. ˂

 

Jak dokážou mouchy přistát na stropě 
a chodit po něm vzhůru nohama?
A hlavně, jak se na něm pak udrží?

alt

Ke stropu doletí moucha v normální poloze, tedy břichem dolů. Těsně pod ním ale provede sudový polovýkrut, přičemž využije setrvačnou sílu k dopadu v poloze vzhůru nohama.

Tak se aspoň dlouhá léta popisoval princip mušího přistání na stropě, než v roce 1958 ukázal americký časopis Natural History pomocí vysokorychlostního snímání, že je to trochu jinak. Moucha neprovádí sudový polovýkrut (kolem své podélné osy), nýbrž něco jako přemet (podél své osy příčné). Nejdřív se zachytí párem předních nohou, které při přiblížení ke stropu zvedne nad hlavu, a zbytek těla přistane na stropě za dopomoci setrvačné síly. Tolik k přistávacímu manévru.

Jak se ale moucha na stropě udrží, a dokonce po něm umí chodit? I tady byl díky vysokorychlostním kamerám vyvrácen jeden dlouho uznávaný, leč mylný názor, a to teprve před pěti lety. Nejdřív se mělo za to, že se mouchy díky jemným vláskům na svých končetinách dokážou zaklesnout do malých nerovností a proláklin, které jsou hojně přítomné na každém povrchu, byť z našeho pohledu hladkém.

V roce 2006 ale jistý Stanislav Gorb z Institutu Maxe Plancka pro výzkum kovů ve Stuttgartu zjistil, jak mouchy (a desítky dalších druhů hmyzu) dokážou chodit po různých věcech bez ohledu na směr gravitace. Na konci nohou mají speciální žlázy produkující lepivou emulzi, podobnou třeba zmrzlině – látku složenou z tuků/olejů a cukrů. A právě díky ní je pro mouchu snadné udržet se na jakémkoli povrchu včetně skla. Méně snadné je však kvůli tomuhle lepidlu se po ní pohybovat. Je to podobné, jako když chodíte čerstvě zoraným polem po vydatném dešti.

 

Gorb dlouhodobým pozorováním zjistil, že mouchy mají hned čtyři strategie, jak své nohy přilepené k povrchu odtrhávat. Přilepenou nohu moucha buďto 1) odtáhne od těla, čímž se odlepí její spodní článek (jako byste odlepovali chodilo od bahna zvednutím paty) ; 2) uvolní kroutivým pohybem; 3) odlepí zapřením dvou drápků umístěných na konci nohy, přičemž nohou pohybuje dopředu; nebo 4) udělá to samé, jenom nohou pohybuje dozadu.

alt

Zároveň Gorb vyvrátil jednu dlouho tradovanou pověru, stručně vyjádřenou hostinským Palivcem na otázku, proč už mu na zdi nevisí obraz císaře pána: „Sraly na něj mouchy, tak jsem ho dal na půdu. ” Mouchy na něj ovšem nesraly, stačilo, že po něm chodily, a zanechávaly tak na jeho povrchu zbytky svého ‚lepidla’.

 
29.07.2014 20:12 Uživatel: Hříbeček
Věk:  68
1374524401_002.JPG
3000-4000
Téma: Jak přistává moucha na stropě?
Text uživatele: 

Pane Sovo, děkuji za obšírné vysvětlení. Ten dotaz byl i z části recese, ale ne úplně. Mě toto napadlo když jsem znuděně mouchu pozoroval a nemohl jsem dojít k žádnému závěru.

 
29.07.2014 17:22 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Jak přistává moucha na stropě?
Text uživatele: 

Teorie s lepidlem na šlapkách poněkud pokulhává, neb to by  moucha spotřebovala na odlepování mnoho energie a jak je vidno, nijak ji chůze po čemkoli netrápí. Jiná a to podložená teorie praví, že na každé tlapce jsou řízené přísavky, které moucha ovládá mikroprocesorem. Ve vhodný okamžik správnou nohu uvolní a při dotknutí povrchu zase přisaje. Protože zjevně nijak nezakopává, že by právě zapomněla tu kterou uvolnit, je jasné, že proces chůze řídí elektronika.

A teď se ukažte, jak jste na tom s matikou, či fyzikou.

Ve škole jsme dostali příklad: je čtvercový stůl a v každém rohu sedí moucha. V jeden okamžik každou napadne, že navštíví svoji sousedku zprava (zleva je to stejné), tedy všechny se začnou naráz pohybovat. A teď spočítejte, po jaké křivce se pohybují. Prozradím, že bez parciálních diferenciálních rovnic se neobejdete. Já to neumím.

 

Další reálný příklad zněl. V jedoucím autobusu poletuje moucha a ničeho se nedotýká. Autobus narazí a řekněte, co se s mouchou stane v okamžiku nárazu.

Zkrátka ten otravný hmyz není jen tak něco blbého

 
29.07.2014 18:28 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Jak přistává moucha na stropě?
Text uživatele: 

Hříbečku, až po čase vidím, jaké je to téma,  a vysvětlení složité. A potom někdo řekne, že není Bůh? Ano je, a je to inteligentní konstruktér.  Pavla

 

Život je zázrak

Nádherná animace o Zlatém řezu a Fibonacciho posloupnosti - zákonech přírody a zákonitostech stvoření.

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Jak přistává moucha na stropě?
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Statistiky

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny