Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah

27.03.2015 15:45
Uživatel: Luskiana
Věk:  23
0-100
Odpovědí na téma: 10
Text: 

Dobrý den,  

po čtyřech letech (2011-2015) vztahu a pů ročním soužití jsem zjistila, že přítel jede na pervitinu. Než sem si byla stoprocentně jistá, tak sme se rozešli asi na týden.

Okolí mi tvrdí, že je na drogách od prosince 2014, já si všimla změn od listopadu 2014. Nevěděla jsem, ale o co jde, nešlo mu podnikání, náš vztah zrovna nevzkvétal a jeho matka našemu vztahu taky nepřála.

Po tomto zjištění jsem se před dvěma dny odstěhovala, přítel už ani nebýval doma, nepracoval, kašlal na mě. Musela jsem se vrátit k rodičům. Jak začít žít znovu svůj život a radovat se. Plánovali jsme rodinu, pořídili si psa v lednu 2015.

Přítel o závislosti mluvit nechce, nic si přiznat. Nevěděl ani, že jsem to zjistila, poté, co jsem mu to řekla, ihned opustil byt at se v klidu odstěhuji.

Mám výčitky, jestli ho v tom nenechávám. Nikdo mu už nepomůže. Jeho matka věří, že nic nebere. Zhubnul, má dluhy, není po nocích doma, je agresivní.

Udělala jsem správnou věc? Jak začít žít znovu po tomto konci vztahu, který jsem pokládala za životní?

Děkuji

Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 3822x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Drogová závislost zjištění
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
27.03.2015 20:21 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

Již jsem zde jednou psal o závislostech všeho druhu. Když jsi odešla, udělala jsi dobře, je to ve tvém zájmu, ale i jediná možnost, aby se partner nad sebou zamyslel.

MUDr. Plzák už před lety, ve shodě s MUDr. Skálou, říkal radu partnerům alkoholiků. Musíte mu říci, v době, kdy je střízlivý: Buď se půjdeš léčit, nebo od tebe odcházím. Musíš, ale být pevně rozhodnutá to uskutečnit a také opravdu odejít, když nepřestane se svou závislostí. Musí to být opravdu tvrdý úder do jeho světa jistot. Je to, ale jediná možnost jak věci změnit, teda musíš změnit i sebe a svůj přístup k hodnotám.

Platí to obecně pro všechny druhy závislosti. Před léty mně řekla, zkušená lékařka pracující v centru pro drogové závislosti, že pokud drogově závislý má co jíst, má kde spát, a má peníze na drogy, nikdy se dobrovolně nepůjde léčit a nepřestane se svojí závislostí.

 

 Jediné řešení je odstřihnou dotyčného od peněz, od jídla a od bydlení. Je to tvrdé, ale funguje to. Mluvím o své zkušenosti s úspěšným vyléčením z drogové závislosti jednoho našeho příbuzného.

 
27.03.2015 22:53 Uživatel: Michalll
Věk:  45
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

Uděla jste správnou věc. On musí sám. Drogy rozhýbou v psychice části, které nejsou pod vědomou kontrolou dotyčného a to je problém. Napíši Vám to natvrdo (mám zkušenosti se závislými) dokonale lžou. Obalamutí Vás aniž byste to tušila. Lžou do očí s andělským klidem. On buď padne na dno, ze kterého je dlouhá a trnitá cesta a nebo se zlikviduje. Nechte si poradit od profesionálního terapeuta, potřebujete-li to a běžte dál sama. Najdete lepšího partnera. Než jste ho poznala, dýchala jste také bez něho, proto to zvládnete opět.  

 
28.03.2015 02:57 Uživatel: Palo
Věk:  27
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

Ahoj, zkusim ti poradit z vlastní zkušenosti. Já si pervitinem zničil docela dost věcí a přišel jsem i o báječný vztah. Ale bohužel jsem si to uvědomil pozdě. Jen pro rýpaly: "Jsem už dlouho čistý a přestal jsem s tím! ". To co tu píšeš je docela dost pravděpodobné, že vážně začal užívat pervitin. Vypadá to, že ho bere chvíli. Ta droga totiž nejdříve tomu člověku jakoby dává a až po delším užívání začne si ta droga vše krásné brát. Díky tomu se cítí být krásnější, najednou si má se všema, bohužel samýma feťákama, hodně co říct. Všichni mu rozumějí a to se mu líbí. Proto taky se s nima tahá po nocích a na tebe a na všechny své povinnosti kašle. Bohužel většinou matka onoho jedince si nic takového nechce připustit a většinou tomu taky nevěří. Tím, že mu to najednou začne někdo vyčítat a nadávat mu za to, tak mu určitě nepomůže. Zase se bohužel vrátí k těm co mu naslouchají, k feťákům a dealerovi. Já osobně jsem moc chtěl, aby mi moje bývalá přítelkyně ještě v době jak byla se mnou, aby mi z toho pomohla. Bohužel se na mě vykašlala a já fetoval dál. Ale postupně jsem sám od sebe začal zjišťovat, že prakticky už nikoho nemám a ti co se semnou baví jsou bohužel jen ti, kterým

nezáleží na mě, ale na tom, že nějak přispěju, aby jsme měli zase jen tu drogu.

Vrátím se teď k tomu, že ti zkusím pomoci. Ještě nějakou šanci máš, že se to spraví. Zjistil jsem, že je vážně pravda, že dvoum feťákům z pěti bohužel není pomoci a raději si budou žít ten svůj feťácký život než ten normální. Já bych začal tím, že bych si pozjišťoval odkud to bere, s kým se stýká atd. Většinou zná někoho kdo má auto, nebo dokonce má on sám. Bohužel je mezi námi hodně lidí co fetuji a řídí… Víš co, nápiš mi raději email na palo.bagry@seznam.cz a tam ti to dopíšu. Nechci to tady raději rozepisovat. A jestli chceš pomoct, tak to bohužel není na jednu radu tady, ale chvíli to potrvá. A proč ti chci pomoct? Protože si myslím, že bych to mohl dokázat. A většinou bohužel lidi myslí jen na sebe a málokdo někomu pomůže jen tak.  

 
28.03.2015 11:20 Uživatel: Dany
1526489412_mozaika_slunce.jpg
5000-6000
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

Jsem přesvědčená o tom, že drogy, tedy pervitin bere mnohem déle než od listopadu 2014, kdy jsi si všimla změn: "Zhubnul, má dluhy, není po nocích doma, je agresivní… " a než až od prosince 2014, jak on tvrdí. V tom souhlasím s Palem, že to negativní se projeví až po delším čase, ale nevěřím tomu, že ho bere chvíli. On si teď musí skutečně sáhnout až dno = přijít o všechno a o všechny, jinak se dobrovolně léčit prostě nepůjde. Vše, přesně tak, jak Ti píše Pan Sova a následně Michalll: "pokud drogově závislý má co jíst, má kde spát, a má peníze na drogy, nikdy se dobrovolně nepůjde léčit a nepřestane se svojí závislostí… Jediné řešení je odstřihnou dotyčného od peněz, od jídla a od bydlení. Je to tvdé, ale funguje je to… Když jsi odešla, udělala jsi dobře, je to ve tvém zájmu, ale i jediná možnost, aby se partner nad sebou zamyslel."

Tudíž bych se rozhodně nesnažila zjišťovat, odkud to bere, s kým se stýká apod. To není pro Tebe bezpečné vyhledávat takové lidi, k ničemu to vědět nepotřebuješ a navíc to nic neřeší. V tomto s Palem v žádném případě nesouhlasím. Také nesouhlasím s tím, že 2 feťákům z 5 není pomoci, to číslo je mnohem vyšší - 3 feťáci z 5 se z toho nedostanou ani omylem, to je příliš optimistický údaj. To zvládne málokdo, já bych si tipla tak 1 z 10ti, ale víc ne e.

Takže ano, udělala jsi správně, že jsi odešla a nemůže Ti nikdo nic vyčítat, ani Ty sama sobě, neboť jak píšeš: "Přítel o závislosti mluvit nechce, nic si přiznat. Nevěděl ani, že jsem to zjistila, poté, co jsem mu to řekla, ihned opustil byt at se v klidu odstěhuji." 

 
28.03.2015 17:18 Uživatel: Palo
Věk:  27
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

Dany, pěkně napsané. Souhlasím, akorát u toho odstřižení od toho všeho, nevím jestli to pomůže. Nějaká šance je. Bohužel co jsem poznal a zažil, tak z většiny feťáků se stávají zároveň i dealeři. Stačí jim totiž pár korun, např. 200Kč. Z těch dvou stovek udělá do hodiny pět a ještě mu k tomu z toho něco zbyde a sjede se. A takhle oni většinou fungují po celou dobu, to je jejich život. K té radě o tom zjišťování atd. Určitě bych nikoho nenabádal ať se s někým takovým zaplete. Ale díky tomu co jsem postupně o všech těch feťácích věděl jsem se z toho dokázal dostat já. Postupně je pozavirali, zabavili jim řidičáky a já ztratil kontakty, které jsem měl a přestal jsem s tím. Co je velké zlo, je Facebook. Každý feťák má víc jak polovinu přátel další feťáky a dealery. Dalším zlem je mít telefon buď na paušál nebo se stále nabitým kreditem. Žádný dealer není hodinu na jednom stejném místě, stále se přesouvá a prodává. Takže pokud se mu nemá kupující jak ozvat tak má prostě smůlu. A takhle bych mohl pokračovat dál a dál. A když se na někoho (feťáka, alkoholika) vykašlete tak mu akorát uvolnite cestu a skončí hodně špatně, teda většinou. Já osobně do toho spadl úplně náhodou, opilý a na diskotece. A jediné osobě, které jsem věřil, ze mi z toho dokáže pomoct a doufal jsem v to, byla moje bývalá přítelkyně. Díky té pitome droze jsem dokázal byt na ni hodně zlý, ale díky tomu, ze mě nechala tak jsem padl na ještě větší dno. Je to těžký boj a sam to určitě nezvládne. Jak zůstane sam tak ztratí důvod proč přestat.

 
28.03.2015 17:29 Uživatel: Palo
Věk:  27
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

Jediná dobrá věc mi z té hrozné části mého života zůstala a to je, že už na pohled podle chování a způsobu vyjadřování  poznám feťáka. A snad někdy budu mít děti, které před tím zlem dokážu ochránit. A nejenom je.

 
28.03.2015 20:26 Uživatel: sidala
Věk:  36
0-100
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

Palo, i já poznám feťáka podle pohybů, gest, pohledů. Dělám celý život v centru Prahy, bohužel vždy v místech, kde se tak rádi schází.

Ale k věci: I já bych od něj odešla, i kdyby to byl partner, kterého bych sebevíc milovala. Nemohla bych být s takovým člověkem pod jednou střechou ze strachu, co může udělat, koho si tam přivede, co bude náslaedovat. Nedovedu si představit že klidně spím v jeho společnosti.

Možná bych se snažila mu nějak pomoci, ale chtěl by? těžkoalt

 

Drž se Luskiano, rozhodla se "prozatím" správně

 

 

 

 
28.03.2015 21:54 Uživatel: Palo
Věk:  27
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

To je pravda sidala, kdykoliv mu může rupnout v bedně. Pokud on alespoň trochu nebude chtít tak mu nepomůže nikdo. A je taky mozne, že i kdyby jednou přestal tak se k tomu zase může vrátit.

Luskiano, přeji Ti ať jsi šťastná a ať už nikdy nebudeš muset řešit takovou situaci.

 

 Asi jsem místo toho, abych poradil, psal tady o tom, jak jsem si malém zničil život. Tak se omlouvám a přeji vám všem krásný zbytek večera.

 
28.03.2015 22:45 Uživatel: Dany
1526489412_mozaika_slunce.jpg
5000-6000
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

Já si myslím, že i taková zkušenost je užitečná, když o ní dokážeš mluvit a podělit se, zejména, když se Ti podařilo se z toho úspěšně dostat. Tazatelka zatím neodpovídá, ale třeba se ozve a bude mít zájem o Tvé zkušenosti a rady.

 
30.03.2015 18:53 Uživatel: sidala
Věk:  36
0-100
Téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Text uživatele: 

Palo, neomlouvej se, třeba tvoje zkušenosti pomůžou i někomu jinémualt

A klobouk dolů, žes to zvládnul a přeju ti, ať ti to vydrží

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Závislost přítele na pervitinu - nechce o tom mluvit a zničí nám to vztah
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Téma
Odpovědí Otevřeno Datum přidání
(Autor)
I po rozchodu vzájemné urážky, možný návrat? 3 1311x
Odešla po 5 letech byl sem d*bil 3 2582x
Ochlazení ve vztahu, nezájem, přítel nemá rád moje děti 13 2053x
Nemohu se odpoutat 6 1946x
Co vytěžit ze samoty po rozchodu 6 1686x
Opustil mě milenec 5 2784x
Rozchod se ženatým mužem 15 2163x
Rozchod po 6 letech 12 1920x
Po půl roce otěhotněla, rozešli jsme se, vrátí se ke mě? 27 1861x
Má cenu doufat v návrat? 7 2381x
Zobrazit všechna témata v této kategorii

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny