Téma: Psychická labilita se záchvaty vzteku - nechápu jak mě může přítel i přesto milovat

30.05.2015 14:13
Uživatel: Yuki
Věk:  21
Odpovědí na téma: 7
Text: 

Zdravím Vás všechny,

jsme spolu s přítelem třetím rokem (2012-2015) a abych pravdu řekla, skutečně to se mnou nemá jednoduché. Upřímně příliš nerozumím tomu, jak mne může mít tak rád. Bohužel jsem velmi emočně nestabilní a abych pravdu řekla - sama v sobě se vůbec nevyznám. Jeden den se utápím v depresích, další den je klidný a jindy mám několikrát za den iracionální záchvaty vzteku. Ty záchvaty nemají důvod, pro mne je to jakýsi přetlak emocí, který přijde úplně bezdůvodně.

Mám sklony k tomu být zlá, nesnášenlivá a když jsem nějakým způsobem odmítnuta, když má někdo jiný názor než, jen velmi těžko to překousnu. Většinou reaguji agresivně. Až paranoidně mám pocit, že všichni jsou proti mě. Uvědomuji si, že to je špatně.

Dlouho jsem byla přesvědčená, že jsem zkrátka cholerik s trochu výbušnější náladou, ale nyní si nejsem tak jistá. Snažím se tak nějak dát své myšlenky dohromady a uvědomuji si, že přítel tohle již dlouho snášet nemusí a to bych nechtěla. Zatím jsem s ním spokojená, má se mnou neskonalou trpělivost a i ve chvílích, kdy si nejméně zasloužím, aby mne měl někdo rád. Bohužel ale nevím, jak se svými záchvaty a nesnášenlivými stavy bojovat. Přečetla x různých článků, chodila ke psycholožce (tady se přiznám, že jsem toho asi po pátém sezení nechala, neměla jsem pocit, že mi sezení jakkoliv pomáhají). Nebo je snad tohle případ pro psychiatra?

Vím, že po Internetu se jen těžko něco diagnostikuje, ale mám strach, že kdybych přišla na psychiatrii, tak mi řeknou, že jsem jen obyčejný cholerik a že mám počítat do deseti.  

Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 2850x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Neumím se kontrolovat, nechci se rozejít s přítelem
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
30.05.2015 19:59 Uživatel: QAdama
Věk:  38

Město:Praha

Téma: Psychická labilita se záchvaty vzteku - nechápu jak mě může přítel i přesto milovat
Text uživatele: 

Ahoj Yuki,

 

vždy je více cest. Ta snadnější a ta těžší. Každá má své pro i proti.

 

Emoce jsou, zjednodušeně řečeno, vyprodukované hormony stříknuté do mozku vyvolané nějakým podnětem. Je to hluboce v jádru člověka, což znamená, že se s tím těžko, velice těžko bojuje.

Asi není možné destruktivní projevy úplně zvládnout, ale je možné je minimalizovat.

 

První cesta je chemická – psycholog nebo psychiatr (dle závažnosti a diagnózy) předepíšou prášky. Takže vyhledat odbornou pomoc.

Výhoda: chemie utlumí emoce.

Nevýhoda: i ty, které chceš prožívat, tj. změní ti osobnost.

 

Druhá cesta je mentální trénink.

Vyžaduje to hodně studia a neustálý celoživotní trénink. Emoce je možné pochopit – jak vznikají, kdy vznikají a proč vznikají. Pak je možné natrénovat to, jak rychle na ty emoce dokážeš přijít, zastavit se, a kontrolovaně je ovládnout. Je to ale obšírné téma a na obávám se, že příliš odborné zde na diskuzi.

 

Emoce a kontrolu emocí docela dobře a funkčně vysvětluje tento pán, na několika jeho videích (tedy, pokud umíš anglicky) : https://www.youtube.com/watch?v=hYZmK46--Mc

 

 

Sice nepatří mezi světovou špičku, teprve začíná, ale jeho instrukce jsou prověřené a jsou jakýmisi rešeršemi předních instruktorů.  

 
30.05.2015 20:51 Uživatel: Yuki
Věk:  21
Téma: Psychická labilita se záchvaty vzteku - nechápu jak mě může přítel i přesto milovat
Text uživatele: 

Moc díky za skvělý, vyčerpávající komentář. Z videa jsem shlédla zatím kolem deseti minut a zatím musím souhlasit. Uvědomuji si, že nekonečná kvanta negativních myšlenek, to jak neustále pesimisticky smýšlím o světě následně vytváří i mé emoce a to jak se nehezky dívám na svět kolem. Myslím si, že se i celkem slušně umím zamyslet sama nad sebou, najít své chyby a nedostatky. Bohužel ale nejsem schopná své poznatky následně aplikovat v praxi, jakmile dojde na záchvat. Když se tak rozpomenu, takovéhle impulsy mám již od dětství - můj asi nejranější zážitek na jeden ze záchvatů je, když mne matka poslala asi v osmi letech za babičkou - normální činnost, kterou jsem dělala již tolikrát, za babičkou jsem se jako vždy těšila. Vyšla jsem z domu a poté následoval záchvat, který mne přepadl bez zjevných důvodů. Zkrátka jsem rozbila všechny věci co jsem měla v tašce, všechno vyhodila a rozbila. Takových záchvatů poté bylo ještě mnoho a podobné impulzivní jednání mne provází do teď. Jsem skutečně ráda, že se zde na diskuzi osobně neznáme, jinak bych se musela zastydět. Třeba dnes, byli jsme na výletě, s přítelem jsme probírali všechno možné a mne opět přepadla ta "zlá". Cítila jsem, že se mnou v zásadě v něčem nesouhlasí a začala jsem být nepříjmná, pravdu zkrátka musím mít v tu chvíli jen já. Poté mi to přítel v klidu vysvětlil, chvíli byl klid, šli jsme dál. no a pak následoval záchvat, kdy jsem s křikem "ty mě stejně nenávidíš" jen lehla na zem a už nechtěla jít dál. Jakmile k něčemu takovému dojde, chovám se jako autista. Lehnu si, mlátím kolem sebe, nevidím, neslyším, nenávidím. Za den jsem schopna několikrát otočit o 180°. Vámi zmíněnou chemickou cestu asi vidím jako řešení, které je zatím nasnadě. Mé chování už nějakou dobu odnášejí mí blízcí a už kvůli nim bych tomu chtěla učinit rychlou přítrž, ve spojení s terapií samozřejmě.  

 
30.05.2015 22:04 Uživatel: Dany
1526489412_mozaika_slunce.jpg
5000-6000
Téma: Psychická labilita se záchvaty vzteku - nechápu jak mě může přítel i přesto milovat
Text uživatele: 

Můžu se zeptat, když míváš tyhle záchvaty, stává se někdy, že než přijdou, že Tě např. bolí hlava, nebo máš prostě divný tlak či pocit v hlavě? Nebo, stává se někdy, že když míváš tyto záchvaty, že si z nich třeba něco nepamatuješ (třeba jen malou část), ale teprve někdo z okolí Ti pak řekne, co všechno jsi říkala nebo dělala?  

 
30.05.2015 22:09 Uživatel: Yuki
Věk:  21
Téma: Psychická labilita se záchvaty vzteku - nechápu jak mě může přítel i přesto milovat
Text uživatele: 

Na ty momenty se po čase většinou rozpomínám poměrně dobře. Hlava mne bolí poměrně často, ale zda to má souvilost netuším, až tak dalece jsem to za tím nezkoumala.

 
31.05.2015 22:05 Uživatel: Plamínek
364.jpg
Téma: Psychická labilita se záchvaty vzteku - nechápu jak mě může přítel i přesto milovat
Text uživatele: 

Vypadá to tak hraničně. Existují samozřejmě diagnostická kriteria, někde bych našla i na věeobecnou hraniční, ale mám tu po ruce kriteria na nestabilní variantu. Musí být ale splněna kriteria pro poruchu osobnosti a je opravdu dobré udělat si test i na hraniční typ.

 

Diagnosticky jsou závazná násl. kritéria MKN-10 pro emočně nestabilní poruchu osobnosti (F60.3) :

 

F60.30        Impulzivní typ emočně nestabilní poruchy osobnosti

A.     Musí být splněna obecná kritéria pro poruchu osobnosti

B.     Musí být splněny min. 3 z násl. charakteristik a jednou z nich musí být (2) :

1)     zřetelná tendence jednat neočekávaně a bez zvážení následků,

2)     zřetelná tendence k nesnášenlivému chování a ke konfliktům s ostatními, zvláště, když je impulzivní chování přerušeno nebo kritizováno,

3)     sklon k výbuchům hněvu nebo zuřivosti s neschopností kontrolovat následné explozivní chování,

4)     obtíže se setrváním u jakékoli činnosti, která nenabízí okamžitý zisk,

5)     nestálá a nevypočitatelná nálada.

 

 

Diagnóza je někdy nesnadná, protože HPO mohou překrýt jiné symptomy; pacient se podle psychiatrických manuálů špatně zařazuje, protože popisná kritéria jsou vlastní i jiným poruchám osobnosti. Některá kritéria interferují s kritérii disociační nebo asociální poruchy osobnosti.

 

Dále neexistují nebo se nevyužívají existující nástroje k posouzení osobnostní dynamiky. K přesné diagnostice je třeba pochopit fenomenologii a dynamiku pacienta.

Pět sezení opravdu nestačí, to je spíš na léta.

 
04.06.2015 14:43 Uživatel: terminka
Věk:  24
0-100
Téma: Psychická labilita se záchvaty vzteku - nechápu jak mě může přítel i přesto milovat
Text uživatele: 

Ahoj, já to tak měla taky, jsme s přítelem 7 let. A také jsem náladová neskutečným způsobem, opravdu nechápu, jak semnou těch 7 let mohl vydržet

 
11.06.2015 23:17 Uživatel: Janek
Věk:  31
Téma: Psychická labilita se záchvaty vzteku - nechápu jak mě může přítel i přesto milovat
Text uživatele: 

Ahoj Yuki a ostatni, pridam pohled z druhe strany. Moje manzelka je přesně taková. Dulezite je vysvetlit situaci narovinu, po kazdem zachvatu se omluvit a ujistit partnera, ze to neni jeho chyba a ze ho mate radi. Moc casto se toho nedockam, ale vzdycky mi to moc pomuze. Dulezite je, ze si zpetne sve chovani uvedomujes. Budu ti moc drzet palce, at to zvladnes.  Zkusim vyuzit paralelu s moji zenou a jeste se zeptam, dokazes vypustit z hlavy veci, co te rozrusi nebo se k nim porad vracis? Dokazes akceptovat to, ze nektere veci jsou takove a nejdou zmenit? Nebyla jsi zneužívána? Nemas slozity vztah s matkou?  

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Psychická labilita se záchvaty vzteku - nechápu jak mě může přítel i přesto milovat
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Téma
Odpovědí Otevřeno Datum přidání
(Autor)
Je možné ze nase ,,kamaradstvi’’ dospeje ke vztahu 4 1287x
Mám muže a dítě, miluju i jednu ženu 2 2846x
Zamilovaná, i když ho neznám, potkala jsem ho jednou 5 2638x
Je zamilovanost důležitá pro vztah? 15 1736x
Otázka pro kluky - je 14 let problém? 3 1481x
Jenom rozptýlení na pár měsíců? 4 1671x
Jak si říkate s někým, koho máte rádi? 1 1719x
Takhle zamilovaného kluka neodmítejte 5 2045x
Nejistota ve vztahu, mám u něj šanci? 2 1753x
Holka jen na sex nebo možná i něco víc? 14 2428x
Zobrazit všechna témata v této kategorii

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Statistiky

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny