Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?

10.02.2014 23:02
Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město: Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Odpovědí na téma: 22
Text: 

Ahojte. Avatárek v noci vařil marmeládu.

 

Na tom by nebylo nic tak divného. Spíš mě zaujalo, že se všude píše, že se má při vaření sbírat pěna. Chtěl jsem se zeptat, jestli náhodou někdo nevíte proč je tomu tak. Napadlo mě, že by to možná mohlo být proto, aby se do marmelády nedostal vzduch a ten nemohl být zdrojem pro růst plísní, ale to je asi blbost, protože když do čisté skleničky nalijete vařící marmeládu, okamžitě zašroubujete a ještě ji otočíte dnem vzhůru, tak tam nepřežije nic a pěna by vadit neměla.

Tak jak to je, milí starosťáci? To jsou starosti, co? alt MojeStarosti

 

A kdybyste někdo chtěli napsat rozdíl mezi marmeládou a džemem, taky budu rád. Tipuju, že marmeláda je tekutější a má méně ovoce než džem, ale určitě to nevím. Ta moje marmeláda má ale 95% ovoce a 5% cukru s pektinem, takže je to džem?

Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 14780x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
10.02.2014 23:37 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Tak snad to neotočím. Marmeláda je ovocná pomazánka, tedy pasta. Džem je povařené ovoce, tedy částečně rozvařené ovoce s kousky.

Jinak ta pěna… jen můj odhad, že to bude něco jako u vývaru, aby náhodou nebyla kalná nebo tak něco.

P. s. Pěnu nesbírám.

 

A dovolím si jeden velmi starý vtip z dob hraničních přechodů, který se mi vždy v tomto spojení vybaví.

 

Na hraničním přechodu zastaví tirák, hraničář jde k řidiči, aby mu dal papíry a ptá se. co to vezete?

Řidič na to… vezu džem.

Hraničář se znovu dívá do papírů, kroutí hlavou a vyzve řidiče, aby otevřel náklad.

Prohlíží si náklad, papíry, civí na řidiče a stále kroutí hlavou. Přijde k němu kolega a ptá se… co se děje, něco není v pořádku?

Ále, tohle je ňáký divný, říká, že veze džem, v papírech má jam a přitom má naloženou marmeládu.

 

alt.

 
10.02.2014 23:38 Uživatel: Trinity
1429307679_carrie-ann-mos-as-trinity-in-the-matrix-reloaded.jpg
1000-2000
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Nevím přesně proč se sbírá pěna, snad kvůli vzduchovým bublinkám?

Ale rozdíl mezi marmeládou a džemem je takový, že marmeláda je tužší, rosolovitá, hladká a džem je řidší, tekutější a jsou v něm kousky ovoce.

 
10.02.2014 23:44 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Jsem to rozmašíroval mixéérem, tááGže mám? Aha, tak podle Veselky spíš marmeládu a podle Trinity džem.

Ale víte co, ono je to jedno Hlavně že to chutná a dá se to rozetřít na chlebík, no ni?

 
10.02.2014 23:52 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Bez ohledu na skutečnosti je podle mně marmeláda pravý produkt z ovoce a džem je její naředěná verze.

 
10.02.2014 23:53 Uživatel: Trinity
1429307679_carrie-ann-mos-as-trinity-in-the-matrix-reloaded.jpg
1000-2000
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Podle EU je to stejně jen ovocná pomazánka, pak si vyber 

Marmeládou se můžou nazývat jen výrobky z citrusových plodů.

 

 
11.02.2014 00:29 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Veselka to vystihla přesně S tím vtipem.

 
11.02.2014 09:37 Uživatel: Julie
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

   Já tedy pěnu nemám, já mám vždycky šum. Některé ovoce toho má víc (maliny, černice, jahody) a při vaření jiného je toho méně (černý rybíz). Řekla bych, že ten šum je něco jako odpad, vysrážené fuj z ovoce. U marmelády sbírám a u šťávy taky, tam toho je podstatně víc a nebýt bezovka tak dobrá, tak se na to vykašlu, bezová šťáva má šumu hafo, přičítám to pylu z květů.  

 
11.02.2014 14:40 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Pěna, šum, to je jedno, jak to nazveš.

Jestli je to "fuj", to nevím. Ale podle mě je to všechno z jednoho obsahu kastroulu a co by na tom bylo fuj netuším

S přítulkou jsme kdysi pěnu alias šum z meruňkové marmelády/džemu/ovocné pomazánky ochutnali. A byla to mňamka. Takže takové "lahodné fuj"

 
11.02.2014 16:37 Uživatel: Julie
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

   Fuj bylo myšleno jako nevhodné k uchování, ten šum jsou nečistoty, tak proto. Já posbíraný šum dávám slepicím a výpresky z malinovky a bezovky na kompost.

 
11.02.2014 10:31 Uživatel: parek
Věk:  34

Město:vesnice

parek.jpg
3000-4000
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

ja nikdy penu z marmelady nesbiral

 

 

mozna to ale bude tim ze sem nikdy marmeladu nevaril

 
11.02.2014 14:45 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Noo, asi.

 
11.02.2014 14:48 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Džem má v sobě kousky nerozvařeného ovoce.

Marmeláda je řidší více rozvařené, nebo rozmixované ovoce, jinak také zavařenina.

Existují také povidla, to je husté, kašovité konzistence rozvařené ovoce, nejčastěji ze švestek, nebo méně častěji např. na Valašsku i z hrušek. Na rozdíl od marmelád, či džemů se vaří bez přídavku cukru.

Povidla se jmenují povidla, protože při vaření prý pořád dokola povídají: "Ble, ble, ble, puc."

Pěna se při vaření sbírá, říkávala babička, protože se pak matmeláda nekazí. Ona tam nedávala žádnou konzervační chemii. Maximálně posypala povrch zavařeniny ve sklenici, roztlučeným aspirínem.

Fgále z hruškovými povidly.

alt

 
27.06.2016 10:03 Uživatel: swiggi
Věk:  47
0-100
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

FRGALE  MNAMKY ALE neumím,, mam tlustý těsto. ( (

 
11.02.2014 14:50 Uživatel: Medvěd
Věk:  52

Město:Valašské království

5000-6000
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Avatárku, nevkládej do webu podobné obrázky, na skleničkách je vidět název výrobce, je to nevyžádaná reklama a porušuješ pravidla webu.

 
11.02.2014 15:19 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

A kurde. Snad si toho nevšimne admin

 
11.02.2014 14:57 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

My také zavařujeme do takových skleniček, jsou šikovné, tak je nevyhazujeme.

Ale myslím, že si Avatárek udělal hlavně reklamu sobě, že je takový šikovný a použitelný a také vhodný do každé domácnosti našich paní a dívek. alt

alt

 
09.07.2014 21:25 Uživatel: petramatyáš
Věk:  25

Město:Hodonín

0-100
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

pena sa zbiera preto aby bola krasne cira marmelada alebo dzem aby tam neboli ziadne,, špiny,,

 
27.06.2016 10:02 Uživatel: swiggi
Věk:  47
0-100
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

TOBUDE ASI ONO PROČ SE ZBÍRÁ PĚNA. jOO

 

 
12.03.2015 19:33 Uživatel: Sladidlo356
Věk:  33
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Ahoj, kdo chce ušetřit trochu kalorií a zároveň chce i méně sladký džem, může použít sorbitol - sladidlo z ovoce, které má poloviční sladkost. Používá se často právě do džemů a marmelád a kromě sladkosti je to i stbilizátor a zahušťovadlo Co všechno se s nim dá dělat, mrkněte sem

 
13.03.2015 01:53 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Mě se moc "líbí" hlavně ta pasáž s nežádoucími účinky

Údaje o karcinogenních, mutagenních a teratogenních účincích Sorbitolu, nebo o vývojové toxicitě nejsou dostupné. Není známo, zda dlouhodobé nebo opakované vystavení vede ke zhoršení zdravotního stavu. Nebezpečný je však při styku s očima. Mírně dráždivý je také při vdechování.

Náhradní sladidlo Sorbitol může zhoršit syndrom dráždivého tračníku a podobné stavy trávicího traktu, což může u postižených vést k velkým bolestem břicha.

Sorbitol není příliš vhodný pro malé děti. Nedoporučuje se jeho užívání ve větších dávkách. Přírodní látka Sorbitol totiž může způsobovat průjmová onemocnění, střevní potíže, nadýmaní nebo plynatost.

 
27.06.2016 09:02 Uživatel: konzervátor
Věk:  64

Město:Kutná Hora

Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

Rád bych upřesnil polemiku o  marmeláda versus džem. Než do toho začala vrtat ta EU, tak bylo ustáleno, že marmeláda se vyrábí z vylisované ovocné šťávy a džem z se rozvařilo celé ovoce.

 
27.06.2016 09:04 Uživatel: konzervátor
Věk:  64
Téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Text uživatele: 

. a proč sbírat pěnu? Je to nevzhledné.

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Proč se musí sbírat pěna při vaření marmelády, džemu?
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny