Bezplatná právní poradna online

Téma: Otěhotnění při rodičovské dovolené a příspěvky či dávky 2012

02.01.2012 12:41
Uživatel: Amy
Věk:  35
0-100
Odpovědí na téma: 1
Text: 

Nyní jsem na rodičovské dovolené, zvolila jsem si rodičovský příspěvek na dva roky, ten mi skončí teď v lednu, kdy budou malému 2roky, ale rodičovská dovolená je prý ze zákona do tří let věku dítěte, takže budu doma rok bez rodičovského přispěvku, než synovi budou 3roky.

Pracovní poměr mi trvá a zaměstnavatel mi drží misto. Chtěli bychom si s přítelem pořídit ještě jedno miminko, nevíte tedy, když otěhotním teď během rodičovské dovolené, kdy nebudu pobírat žadné peníze jestli, když nastoupim na rizikové těhotenství náleží mi nějaké dávky a pak další nový rod. příspěvek a nová rodičovská dovolená jak by to tedy celé probíhalo? Jěště mám dotaz, jestli mi zaměstnavatel musí držet místo i po případné další RD. Děkuji.  

Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
02.01.2012 21:58 Uživatel: socialni_pracovnice
Věk:  32

Město:Brno

1000-2000
Téma: Otěhotnění při rodičovské dovolené a příspěvky či dávky 2012
Text uživatele: 

Není pravda, že by rodičovská dovolená (RD) byla ze zákona tři roky - do zaměstnání je klidně možné nastoupit ihned po mateřské dovolené a žádnou RD nemít. Záleží na tom, co jste si domluvila se zaměstnavatelem. Pokud jste nahlásila v zaměstnání rRD na tři roky, pak v případě, že byste se chtěla vrátit dříve, Vám toto zaměstnavatele nemusí umožnit. Všechno je jen o dohodě se zaměstnavatelem.

Takže doporučuji co nejdříve kontaktovat zaměstnavatele a zjistit, zda počítá s Vaším nástupem do práce či nikoliv. Pokud s Vámi zaměstnavatel nepočítá, pak Vám opravdu nezbude nic jiného, než zůstat s dítětem doma bez příjmů. Co se týče dalšího dítěte a příspěvků s ním spojených, pak vzhledem k tomu, že Váš pracovní poměr stále trvá, budete mít i u dalšího dítěte v případě rizikového těhotenství nárok na nemocenskou, stejně tak na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) a volbu varianty rodičovského příspěvku.

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Otěhotnění při rodičovské dovolené a příspěvky či dávky 2012
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Statistiky

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny