Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?

16.04.2013 20:47
Uživatel: Lucy
Věk:  23

Město: Město, Tobě sto, kapitánovi dvě stě

Clipboard01.jpg
1000-2000
Odpovědí na téma: 18
Text: 

Pěkný večer všem alt

    dnes jsem vyrazila na druhé letošní inline bruslení a překvapilo mě množství lidí, které jsem potkávala. Ať na bruslích či kolech, skateboardech či koloběžkách. Co mě ale překvapilo mnohem víc byl počet lidí, kteří jeli bez helmy.

      Opravdu hloupé mi přijde navlíct na sebe chrániče na kolena, lokty a zápěstí a opomenout přilbu. Na bruslích už jsem něco najezdila a také jsem při kupování bruslí měla ten hloupý nápad, že už bych to mohla zvládnout bez pevné pohlavní pokrývky, ale když jsem přijela domů z první jízdy, sedla jsem k počítači a objednala si přilbu. Člověk nikdy neví… Stačí kamínek a všechno se změní.

   Nechci, aby mi mé pracně získané znalosti utekly nějakou dirkou v hlavě alt Hlavně nechci, aby mi do konce života někdo musel utírat slinu od koutku a přebalovat mě, tak se snažím tomu předejít jak se dá.

    Jak to máte vy? Chápu, že helma není zrovna sexy ( alt ), ale na koně, brusle a vlastně už ani na lyže bez helmy nejdu. Jen s kolem jsem někdy lajdák, ale teď tak často nejezdím.

   Co mě ale dopálilo nejvíc byla rodina s malým klučinou, který se placatil na brusličkách, obalený do chráničů, ale na hlavě nic neměl. Kolena mám zjizvená až běda od různých aktivit a vždycky srostla. Na hlavě mám jizvu jednu - ta sice taky srostla, ale měla jsem ohromné štěstí. A asi i to mi připomíná, že nestojí za to machrovat, když nemám křídla.

     Děti z toho rozum nemají, ale pávě proto by rodiče měli udělat co se dá pro jejich ochranu.

Na obsedání a přiježďování Árčího jsem si sehnala páteřák a asi ho zase opráším až na podzim pojedeme Hubertku. Na bruslích jsem začínala s chrániči všeho možného. S rostoucí jistotou v konkrétních činnostech chráničů ubývá, ale přilby se nevzdám.

   Myslím, že je to opravdu takové minimum, co pro sebe člověk může udělat, repsektive pro své děti a myslím, že by nebylo od věci to zavést jako povinnost nějakou vyhláškou.

  Tak sportu zdar alt

Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 4130x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Používáte ochranné pomůcky při sportování?
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
16.04.2013 21:11 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Chápu používání ochranných pomůcek, ale stanovovat to předpisem tak to se mi nelíbí ani trochu.

Dle mého je to věcí každého na co se cítí a jak moc se chce chránit.

Na bruslích jezdím, nosím chránič na kolena a dlaně. Ostatní jsem zrušila, protože mě moc omezovali. Na motorku si beru buď kompletní oblek s chrániči včetně rukavic a nebo jako třeba dneska, vyjedu jen v teplákách a pantoflíchalt. Helmu mám vždycky, protože musímalt. Jinak bych si ji ráda občas nebrala. Stýská se mi po době kdy se běžně jezdilo bez helmy na vsi apod.

Jsem přesvědčená o tom, že je to každého zodpovědnost a vadí mi jakákoliv nařízení, stejně jako povinnost se v autě poutat.

 
17.04.2013 07:33 Uživatel: Racek
Věk:  27
1391276203_srdce021.gif
1000-2000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Jako dítě jsme s partou jezdily na kole a helmu jsme neměli a nic se nám naštěstí nestalo, teď jezdím na kole občas a helmu nenosím a musím zaklepat na dřevo, že jsem se na kole ještě nevytřískala.  

Zavést to jako povinnou vyhlášku se mi nelíbí, je to každýho věc, každýho rozhodnutí, jeho zdraví, takže já jsem proti a kdyby měla být helma povinná, tak na kole nebudu jezdit už vůbec, jelikož já nesnesu ani čepici na hlavě.

Více smajlíků ke stažení

 
17.04.2013 07:47 Uživatel: jan155
Věk:  27
100-500
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Vcelku radikální názor, jsem schopný ho akceptovat, ale.

Ano, přilba by měla být povinná… nicméně pokud si ji nevezmeš a vysekáš se, bezproblémů, ale léčbu ti pojišťovna nezaplatí, takže buď ji zaplatí rodina ze svého, nebo hold smůla, položíme tě na lavičku před špitál a tam si klidně zdechni, pak tě spálíme, aby to nesrmdělo…

 

Stejně bych postupoval i u lidí, kteří jezdí nepřipoutaní (i když se to musí atd atd…)

 

Nevím, proč bych měl platit ze zdravotního něco, za co si každej může sám. to by pak byly přebytky…

 
17.04.2013 07:54 Uživatel: Racek
Věk:  27
1391276203_srdce021.gif
1000-2000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Nevím, proč na mě útočíš, kdyby se mi něco stalo, tak si to zaplatím ze svého, to za prvé, za 2)jezdím jen občas a opatrně  z malé vesnice do větší vesnice, kde skoro žádný provoz není.

 
17.04.2013 08:55 Uživatel: MitsCa
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Asi s Tebou souhlasím.

Ale tohle neprolácení ze stran pojišťoven je furt to samé a to omezení placení, aby ušetřili na svá sídla a 20 platů a spekulace a spekulace.

Třeba - jedu si poklidu v lese, vyjede magor cyklobuzna na horáku a sejme mě, protože nezvládne řízení - takže pojiš´tovna by mi léčbu neměla proplatit, že nemám přilbu a mám rozbitou hlavu, promáčklé čelo a budu potřebovat operaci?

Tady jsme na tenkém ledě všelijakých právnických výmyslů, kverulanctví, kliček apod. Napadnout se dá totiž vše, protože každý právník má svůj výklad paragrafů a snad jediným pomocníkem jsou judikáty - v nich se dá hodně najít.

 

Není to moc dlouho, co jsou helmy. Já nikdy přilbu na kolo neměl (když jsem sem tam vyjel), ale to je tak 17 let.

 
17.04.2013 09:51 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

A to Ti nevadí platit újmy na zdraví, které zase vznikly kvůli pásům?

Ne, nechci se dohadovat o tom zda je dobré se poutat či nikoliv. Úraz jsem měla jako připoutaná, při úplně banální nehodě jen kvůli nim vícekrát a při horší se mi jako nepřipoutané nestalo nic. Takže já pásům nevěřím a proto si stojím za tím, že by to mělo být věcí každého zda se poutá.

A já radši budu zdravá, protože jestli budu někdy mít tak velkou nehodu, stejně to bude 50:50 že mě pásy záchrání nebo zabijí/zmrzačí.

 
18.04.2013 20:15 Uživatel: Lucy
Věk:  23

Město:Město, Tobě sto, kapitánovi dvě stě

Clipboard01.jpg
1000-2000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Dospělí ať si dělají co chtějí, ale pro děti bych to bez diskuzé zavedla. Čekala bych hlavně, že rodiče nebudou tak blbí, aby své dítě nechali jezdit bez ochrany hlavy. Přijde mi to hodně nezodpovědné - dítě si to nepřebere, a to pomíjím, že kosti nemusí být tak pevné jako u dospělých a jsou náchylnější k zlámání…

     Nevím jak u nás, ale třeba v zahraničí je do 12 (nebo 15, teď si nejsem jistá) povinnost na jízdárnách nosit přilby a většinou i starší jezdci si je půjčují pokud nemají své vlastní. To samé u ostatních sportů.

     My jsme jako malí dělali vše možné a většinou jsme na chrániče a přilby taky kašlali (když to neviděli naši). Měli jsme štěstí, ale spoléhat na to?

    Kamarád přijel z Rakouska, sjížděli nějakou řeku, a vrátil se s asi 10 stehy na hlavě. Hloupě jsem se zeptala jestli neměl helmu. měl, kdyby ne, tak jsme se už neviděli.

      Většinou má člověk štěstí, ale dá se na to spolehnout? 100x ano, ale po 101 bude mít štěstí někdo jiný. A pak je otázka, jestli je štěstí, že člověk třeba nebude mít šanci si to vyčítat.

 

     Nikomu se nedá nic přikázat - každý svého štěstí strůjcem a pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Ale souhlasím s tím, že je pak trochu nefér, když platím nemalé peníze na pojištění a snažím se ho nevyužít tím, že se chráním jak se dá, a ty samé peníze platí někdo, kdo si chrání kolena a hlavu ne… To samé je i s dalěím rizikovým chováním jako kouření apod. Navíc nevidím důvod, proč bych to měla já dýchat, ale to už je trochu jiná…

 
17.04.2013 19:51 Uživatel: Hříbeček
Věk:  68
1374524401_002.JPG
3000-4000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Racku, je vidět, že nevidíš šílence na kolách ve skalách. Myslím si, že aspoň to povinné zavedení přileb pro děti, hodně děcek uchránilo od velkýho průseru. Von není žádný hezký pohled na děcko, kde rodiče chtěli ušetřit za blembáka pak se diví, že mají v tom nejlepším případě děcko jenom na vozíku. Ty horší kdy je roztřískaný a mrtvý o tom radči nebudu psát. Tak že absolutně nesouhlasím s tím, že je to nějaký omezování a šikana ze strany těch, kteří to dali to zákona!!!!!!!!!!!!!!

 
18.04.2013 07:41 Uživatel: Racek
Věk:  27
1391276203_srdce021.gif
1000-2000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Hříbečku, viděla jsem už takové šílence, šli jsme na procházku a byli jsme v lese a najednou vyjeli nějací chlapi z prudšího kopce(byl to pěknej dusot), kde jsou docela velké kořeny od stromů, my jsme se jen uhli, jeli jako prasta a kdyby se jim něco stalo? Oni hazardují se životem, já ne.  

Jinak pro děti by to mělo být povinné mít helmu, to jo, ale já jsem myslela u dospělých, ty ať si rozhodnou jak chtějí.

 
17.04.2013 08:04 Uživatel: jan155
Věk:  27
100-500
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Já neútočím, to si pochopila špatně, já jsem to bral jako konstatování. proto jsem tam uvedl i ty pásy, jako další příklad.

Hele je sice pěkný, že jezdíš z malé vesnice a opatrně, ale i tam může jet nepřizpůsobivý řidič, srazí tě a já jsem zvědavej jak vyplácneš 1/2 mega za léčbu.

 
17.04.2013 08:14 Uživatel: Racek
Věk:  27
1391276203_srdce021.gif
1000-2000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Tak to je pak smůla no, ale jak jsem psala, na kole jezdím občas a to když jedu do vedlejší vesnice, tak jdu pěšky s kolem a na zpátek to sjedu na kole, když je hnusně, tak jdu pěšky a to mně taky může srazit auto, to člověk neovlivní.

 
17.04.2013 08:21 Uživatel: jan155
Věk:  27
100-500
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

To je pravda, ale tam ti to zaplatí bezproblému. , jelikož nic neporušuješ.

 
17.04.2013 09:02 Uživatel: MitsCa
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Na kole moc nejezdím - tak 2x ročně 3 km.  A přilbu nemám.

Na lyže jezdím často, ale lyžuju roky, nikdy jsem přilbu neměl. Pravda, že nad ní uvažuju, protože jsem zastáncem klasických slalomek/obřaček/sjezdovek a moderní snowboardisti a bigfootáři a další podobní jezdí po sjezdovkách jak blbci. Neříkám, že lyžaři ne, ale tihle více - specialita je sednout si za horizont se snowboardem.

 

A jinak na svůj sport - motosport mám ochranné pomůcky a nevyjel bych bez přilby, kůže nebo na jaro a podzim alespoň s chrániči. Nechápu, jak někdo může jet na motorce v šortkách a tričku. To jsou blázni!

 
18.04.2013 20:29 Uživatel: Lucy
Věk:  23

Město:Město, Tobě sto, kapitánovi dvě stě

Clipboard01.jpg
1000-2000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

To je věc druhá, člověk může být sebeopatrnější, ale sejme a zraní ho nějaký vůl, který se neumí chovat a ovládat. A jak píšeš o snowboardistech za horizontem nebo uporostzřed sjezdovky…člověk prostě nikdy neví, kdy se vybourá, ať umí daný sport sebelíp.

    A motorkářům v šortkách bych možná i brala řidičáky…je to bláznovství. Dělala jsem papíry na A a nechtěli mě pustit ke zkoušce protože jsem si, blbec, nevzala rukavice. Škoda, že tak přísní nejsou i v ulicích.

 
17.04.2013 18:33 Uživatel: veverka
Věk:  33
1428004638_novinkaveverka.jpg
2000-3000
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Super téma!

Lidi, neberte to na lehkou váhu. Já bruslím už mnoho let a dá se říct že dobře, přesto stačí mžik, někdo vám tam vběhne, spadne klacík či kamínek…Na začátku léta jsem najela na kousíček blbého betonu a měla tím poznamenané léto a doteď o tom vím, neměla jsem na kolenou chrániče ( a to je vlastním, ale nejsou úplně pohodlné, dnes už se vyrábí lepší, které si co nevidět koupím). Helma by měla být samozřejmostí, i chrániče loktů, dlaní… A nejen na brsulích, paltí to i pro kolo…

Taky teď s prvním sluníčkem vidím lidi, kteří se na tom sotva drží a nemají žádný chránič nikde…Dost riskují. Můj přítel nenosí helmu na kole a taky mám o něj strach, ačkoliv u mě trvá na tom, ať ji nosím a celkově je zodpovědný člověk, ale prostě s tou helmou mě zlobí.

Bacha na to, po mém úrazu kolena budu v tomto už extra zodpovědná.

 
18.04.2013 08:57 Uživatel: David
Věk:  36
83522a17135.jpg
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

No já jsem ortodoxní odpůrce používání helmy na kole. Nějak mě zatím nikdo nepřesvědčil, že to je ku prospěchu. Neříkám, že ne, ale na kole jezdím asi 30 let a nikdy se mi nestalo, že bych si při pádu něco udělal s hlavou, vždy to odnesly kolena, holeně a ruce a to jsme se nadělali kokotin na kole. Já vím 100x se nic nestane a po 101-vé se zabiješ. Ale zase si říkám, že pokud sebou seknu pod auto tak mě ta šlupka s polystyrénu určitě nespasí. Takže moc si ze mě příklad neberte

 
30.04.2013 01:26 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Hezká věta je: "Chápu, že helma není zrovna sexy…" - ale jak píšeš dál, pokud budeš ležák, kterému někdo bude utírat slinu a měnit pleny, tak už je úplně jedno, co je sexy a co ne. Vždy je lepší prevence než řešení následků. Takže přílby a helmy ano, ano, ano. Chrániče kloubů by snad nebyly až tak megadůležité (ale důležité jsou také! ), protože rozbitá kolena či lokty, s tím se dá žít, ale když si člověk rozmlátí hlavu, tak je to většinou takovej průser, že s tím není už co dělat. Tím chci říct, že kloub někdo vždy (úspěšně nebo méně úspěšně) zoperuje, ale pokud máte úraz hlavy, kdy se poškodí mozkový lalok (stačí jen silný náraz do hlavy! ) nebo úlomek lebky "řízne" do mozkové tkáně, tak to už nespraví ani nejlepší neurochirurg, protože ta tkáň mozku prostě nesroste - odumře a zkolikvuje - to znamená, že je z poškozené mozkové tkáně pak taková "glajda". A glajdu v lebce asi nikdo nechce mít. Jen kdyby si to všichni lidi takhle hezky objasnili a neriskovali.

Pak by ani nebyly potřeba vyhlášky, předpisy a zákony. Protože co si budeme povídat - že si máme chránit hlavu a kdy (inline, koně, lyže) víme, ale stejně na to 70% lidí kašle, že? Tím chci říct, že stejně jako mnoho lidí ignoruje dopravní předpisy, tak budou ignorovat i vyhlášku, která by přikazovala přílbu. Každej ví, že zaplatí pokutu a život jde dál. Takže je to v lidech (v posledních letech je tato věta má oblíbená, protože život ukazuje, že je to přesně tak).

Tuším, že jsi vzpomenula jízdu na koni. Je to asi měsíc zpátky, co jsme na naší neurologické JIPce měli slečnu, která spadla z koně na hlavu a teď má těžký organický psychosyndrom. To znamená, že mozek jí funguje, ale ona je taková odbržděná, naturální, její chování je atypické, neadekvátní a je divná. Je sice svéprávná, ale je to na hranici (co si myslet o holce, která před zdravotními sestrami řekne sanitáři, jestli by s ní "nešel za tisícovku", protože potřebuje peníze na nové kolo, že? ).

TAKŽE NA OCHRANU HLAVY MYSLETE, NEZAPOMÍNEJTE A CHRAŇTE SVÉ VĚDOMOSTI, KTERÉ JSTE TOLIK LET PRACNĚ DO HLAVY DOSTÁVALI.

Vždyť to co máme v hlavě je naše osobnost, takže bez mozku jsou naše těla jen nezajímavé schránky s orgány.

 
20.11.2018 15:46 Uživatel: majkakolaj
Věk:  30

Město:Praha

Téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Text uživatele: 

Jasně já mám elektrickou koloběžku a mám normálně chrániče na kolena, ono nikdy nevíš spíš kdo do tebe drcne nebo odkud vyjede nečekaně auto, prostě pro jistotu. : -)

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Ochranné pomůcky při sportování - používáte je?
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny