Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory

31.08.2015 08:51
Uživatel: Barča
1520366479_lvice.png
Odpovědí na téma: 15
Text: 

Používáte ho někdo? Doporučili byste tento způsob vaření a proč? Přijde mi, že kromě mnohahodinové vaření to není nic, než ztráta času.

P. S. Neptám se na značku hrnce, jen na výhody a nevýhody. Díky*

Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 4490x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Pomalý hrnec - diskuze, recenze, názory, zkušenosti
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
31.08.2015 09:53 Uživatel: Inka
Věk:  56
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Já ho používám. Oceňuji, že tam naložím suroviny a můžu odejít do práce. Když přijdu je hotovo. S přibývajícím věkem omezuji pečená a smažená jídla a dávám přednost dušeným. Maso v tom nechávám jen posolené a trochu pepře-samo pustí vodu a tuk, což pro mě bylo překvapení, kolik toho maso obsahuje. Takto natural zpracované vyniká chuť i vůně masa. Dělám si do foroty - taková natural jídla do práce, abych nemusela do jídelny. Když je v akci maso v obchodě, koupím víc a dám do hrnce. Pak to naporcuji a jednou to mám se zelím a knedlíkem, jednou s rýží nebo bramborem, a zbytek na masovou pomazánku  na chleba. Vaření mě už tak nebaví a snažím se uvařit pokud možno i do zásoby.

Je fakt že to není nic, bez čeho by se člověk neobešel. Pro zbytek rodiny ale spíš musím péct a smažit.

 

 
31.08.2015 10:00 Uživatel: Barča
1520366479_lvice.png
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Než jsem téma zadala, myslela jsem to jako dárek, ale pak mě zaujalo to údajně zdravé a chutné vaření. Ten čas je ale to, co mi vadí. Jde o to, že bych se bála odejít z domu a nechat ho zapnutý.

 
31.08.2015 10:57 Uživatel: Inka
Věk:  56
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Také jsem se bála ale přes víkend jsem si odzkoušela, co se všechno děje-jestli přesně vypne  v nastavený čas a jak dlouho přihřívá. Varnou konvici mám také v zásuvce-neodstavuji ji. Je fakt že dokud se nic nestane… Jako dárek bych to nedala, protože ne každý má rád jako já maso do měkka. A pokud děláte cibulku jako základ štávy, tak jedině zvlášť na pánvičce, protože v pomaláči zůstane taková, jakou ji tam dáte - není měkká a opražená, jen sklovitá- ale já ji zase mixuji v té štávě z masa. Je to jiné vaření a ne každý chce žít zdravě-musela bych toho člověka dobře znát, abych si troufla mu to darovat. Moji mámě jsem dala na Vánoce domácí pekárnu, aby se nemořila s těstem a nezavděčila jsem se-dál míchá ručně a pekárna leží na skříni nepoužitá.

 
31.08.2015 11:20 Uživatel: Barča
1520366479_lvice.png
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Díky, máš pravdu, od dárku jsem ustoupila právě proto, jak jsi psala.

Varnou konvici sundávám z podstavce, myslím, že je to tak dostatečné. S tím hrncem to ale vidím jinak. O to tu ale nejde. Ta cibulka, jak jsi psala, to myslím je jasné, hrnec vaří, ale ne za nás. Pravda, každý ale uvítá, když si ty zkušenosti přečte, než začínat stylem pokus - omyl. Napadlo mě, nešlo by tu cibulku udělat přímo v tom hrnci a až pak dodat suroviny a vodu? Asi jo, ale jde o to, aby se zbytečně nezasíral hrnec?

 
31.08.2015 12:04 Uživatel: Inka
Věk:  56
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Nevím, jestli jsem to dobře pochopila. Podstatou toho hrnce je šetřit můj čas s přípravou a vaření vše dohromady a najednou, tzn. naházet suroviny a odejít od toho. Tu cibulku bych tam také udělala-nastavím na 4 hod. a pak další 4 hod. s masem, ale to je už normální vaření a musela bych to hlídat. A musela bych pod cibulku dát tuk a ten já jinak získám z toho masa.

 
31.08.2015 14:58 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

 

     Pomalý hrnec (PH) není nic nového. První zmínky z U. S. A. jsou ze čtyřicátých let. Příprava pokrmů neprobíhá za fyzikálního varu, ale při teplotách od 82 (low) do 96°C (high). Je mimořádně vhodný k přípravě masa s omáčkou (guláše, svíčková, paprikáš, ledviny, ptáčci atd. též výborně rozvařuje jablka, rajské a j. Zvláštní je, že při vložení masa a brambor současně, není příloha rozvařená ani po 8 hodinách. Pokud pokrm vyžaduje cibulový základ, musí se cibule smažit předem na pánvi. Potom stačí jen naházet veškeré suroviny, zamíchat, nastavit a hurá do kina, k bazénu nebo za holkama, podle vlastního uvážení. Pokrm se nemůže připálit.   Příprava masa při teplotách kolem 80°C přináší nezvykle šťavnatý výsledek a protože nemusíte ani po očku dohlížet, o žádný ztracený čas nejde.

    Provoz:


     PH je pomalej par excellence. První dvě hodiny se neděje nic. (mluvím o stupni High) Koncem třetí hodiny od zapnutí pokrm změní barvu, na krajích se objevují drobné bublinky nesmělého varu. Po čtvrté hodině jsou ojedinělá místa varu i dále od krajů. Teploty uvnitř pokrmu se pohybují od 92 do 101°C.
Na horní části keramické nádoby, kde doléhá poklice, se tvoří kondenzát. Pára občas lehce, jen o desetiny mm nadzvedne poklici a rozprskne kondenzát (i s mastnotou) mimo hrnec. Na jedné straně jsem poklici podložil tenkým párátkem a bylo po prskání.
O vyvaření tekutiny s párátkovou úpravou nemůže být řeč.

Výkon 1 kWh za pětikačku uvaří dvanáct porcí, aniž byste si něčeho všimli

Nevýhody: Pokud vaříte cokoli s cibulí, kořením nebo jen trochu aromatické maso (vepř, hovězí) je smrad po celém baráku tak, že do práce půjdete v zimníku nasáklém cibulovým odérem. PH se nehodí pro vaření v noci v uzavřeném bytě. Nechávám ho v létě na schodech, v zimě ve sklepě.

PH je velmi vhodné využívat s časovací zásuvkou,   zapne  i dovaří, kdy právě chcete. Využíváme toto při sběru hub, kdy ráno zapneme, odejdeme a při návratu je vařeno a pokrm horký. PH s elektronikou toto nedovoluje a pro tak jednoduchý výrobek je elektronické řízení  nesmysl. Vůbec nepotřebujete vědět, kolik stupňů je v hrnci a pokud dojde během vaření k přerušení proudu, hrnec zůstane blbcem a neví co dál, proto nedělá nic.

Bezpečnost:

 Je mnoho spotřebičů vyšších výkonů, které necháváme bez dozoru a vůbec nad nimi neuvažujeme (mrazáky, bojler aj.). Hrnec není pračka, proto i největší proud, procházející spoji nepřevýšil 1,4 A a takový hned tak něco nezapálí, když máte instalaci a pojistky v pořádku. V hrnci není, co by hořelo. Pokud jej chceme nechat bez dozoru, postavíme ho na podložku nesnadno hořlavou, třeba na linku s laminovanou dřevotřískou. Z jeho blízkosti odstraníme hořlavé předměty, jako mastné utěrky apod. Byl jsem u případu, kdy na pekárnu samovolně spadla láhev s olejem z poličky, rozbila skleněné víko a olej se vznítil. Nesleduji TV Nova, nečtu Blesk, tohle je ze života. Náhoda není žádný lumen.
Za provozu je vnější povrch horký, cca 80°C, to mi vadilo. Hrnec jsem rozebral a do mezistěny vložil pás čedičové vaty. Teplota povrchu klesla na cca 65°C a spotřeba z původních 1,32 kWh (5 hodin vaření na High) na 1,11 kWh při stejné době i objemu jídla. Z měření vyplývá, že termostat skutečně vypíná, proto ani vnitřní teplota se nemění.
Varná nádoba je oboustranně polévaná keramika, podle barvy bych usoudil na šamot. V žádném případě si netroufnu dát ji na plamen a smažit v ní cibuli. Rozdíl teplot mezi dnem a rantlem může dosáhnout až 300°C. Dobře se myje a pokud ji nevystavíte tepelným šokům, musí vydržet dlouho. Objem je dobrý. Vyzkoušel ho pětikilový kocour, milující krabice a duté věci jim podobné, tak snad zmákne i opěvovanou kačenu. Kocoura nevařím, mám ho rád jako bytost.
Poklice je skleněná s nerezovým okrajem, na můj vkus trochu tenká.
Sestavit hrnec do původní podoby připomíná montáž trojstěžníku v láhvi. Části jsou tak přesné, násilí nelze použít, až musely vypomoci ještě dvě ručky.

Závěr
Hrnec pracuje standardně a rozhodně za jedenáct stovek stojí.

P. S. v poslední době se objevil multifunkční hrnec Bosch. Má podobné a vylepšené vlastnosti, avšak je malý a nemůžete hnout se softwarem, který rozhodně není geniální.

 

 

 
31.08.2015 21:51 Uživatel: Barča
1520366479_lvice.png
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Dost, že ses stavil, holomku       Díky. Početla jsem si a naviklal jsi mě.

 
01.09.2015 23:24 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Barčo, jen názor, osobní zkušenost s ním nemám a ani nemám potřebu ji mít.

Pročetla jsem si Tebou přidaný odkaz a nějak jsem nepřišla na žádnou podstatnou výhodu tohoto hrnce.

 

Pomalé vaření/pečení jako takové má rozhodně svůj význam, ale proč mít na to nějaký speciální hrnec, když to všechno lze naprosto jednoduše například na indukční varné desce.

 

Na desce nastavím přesnou teplotu jakou potřebuji, od udržování tepla, po maximálně rychlý ohřev. Což je praktické například pro potřebné zatažení masa před vařením. V téže nádobě nejdřív maso  zprudka zatáhnu a pak mohu pomalu táhnout dle libosti jak dlouho je třeba. Potřebuji pouze jeden hrnec na vše.

S tímhle je třeba tenhle hrnec a ještě k tomu další nádoba na zatažení masa.  

 

No, kdybych měla dvouplotýnkáč, jako když jsem začínala bydlet sama, tak by svůj význam měl, ale do normálně zařízené kuchyně, mi to připadá jako dost zbytečná věc.

 

 

 
02.09.2015 08:08 Uživatel: Barča
1520366479_lvice.png
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Vařím na plynu. O hrnci jsem se dočetla na kamioňácké diskuzi a ti taky nemají v kabině indukční varnou desku 

 
02.09.2015 09:19 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

To pak jo, protože plyn se příliš přesně regulovat nedá a nějaká provizorní kuchyň také na tenhle typ vaření není obvykle zařízená.

 
14.09.2015 20:08 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Brzo ráno jsem orestoval sušenou cibuli, přidal papriku, nějaké maďarské srágorky, maso, mletý chleba, koření, zalil vodou, zamíchal, hrnec dal do altánu a v klidu odešel. Za pět hodin byl hotový guláš pro deset lidí. Ovšem bez indukční platle

 
04.05.2017 15:31 Uživatel: Wolver
Věk:  52
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Používám pomalý hrnec rok. Jeho největší výhodou je, že u vaření nemusíš být. Za dvacet minut si orestuju španělský ptáček a přidám jíšku a jdu na zahradu nebo nakupovat. Minimálně ztrácíš čas. Výborný je na vařené zrní. Prostě to tam dáš, zaliješ vodou, nastavíš čas a pak jdeš někam, a když se vrátíš, tak ho máš vařené a navíc dobře vařené, nepřipálí se, jen musíš vychytat dobu vaření pro různé obilloviny nebo luštěniny. Pro mě je obrovská výhoda, že nádoba je kameninová, považuji to za nejzdravější, co může být. A nízká teplota pod bodem varu je také to, co považuji za velmi zdravé. Jen se mi rozbil ten větší a sháním s odloženým startem, aby se mohlo zrní nebo cokoli jiného samo zapnout v noci a ráno byla snídaně hotová. Nevíte někdo který pomalý hrnec má odložený start?  

 
12.01.2019 20:45 Uživatel: Rigana
0-100
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

U nás se pomalé hrnce s odloženým startem neprodávají. Odložený start mají některé - dražší - multifunkční hrnce (mají i funkci pomalého).

Já osobně 12 let používám kombinaci klasického pomalého hrnce bez časovače, který mám propojený s časovací zásuvkou, takže si navolím čas zapnutí i vypnutí, čili mám odložený start. Popisuje to ve svém příspěvku také Wolfgh.  

 
04.11.2017 19:24 Uživatel: bez jmena
Věk:  65

Město:bohumin

Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

nejde vypnout porad sviti kontrolka udrzujici teplotu …

 
12.01.2019 20:33 Uživatel: Rigana
0-100
Téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Text uživatele: 

Pomalý hrnec používám 12 let. Na rozdíl od papiňáku s programy je potřeba s pomalým hrncem plánovat dopředu, protože se v něm jídla dělají dlouhé hodiny - zato bez vaší pozornosti. , můžete dělat něco jiného, bavit se, jít na procházku, hrát si s dětmi. Nestojíte u plotny, pouze strávíte krátký čas přípravou. Vaří při teplotách pod bodem varu a těsně kolem bodu varu, čili žádné akrylamidy, které se tvoří od 120°C. Pokud tedy nedáte dopéci kůrčičku do trouby. Takže pro lidi, kteří se chtějí či potřebují ze zdravot. důvodů akrylamidům spolehlivě vyhnout, tak toho docílí při vaření v pomalém hrnci.

https://www.vitalia.cz/clanky/akrylamid-v-jidle-cim-propecenejsi-tim-hur/

 

Na začátku jsem používala ověřené recepty jiných (ze speciální kuchařky, na internetu zejména v AJ je toho hafo). Jakmile jsem si ho "osahala", tak jsem začala experimentovat.

Pravidelné využití u nás má: na přípravu skvělého GHÍ, domácího sádla, domácích povidel či marmelády. Bez jakéhokoliv míchání a pozornosti, prostě to tam nahážu a "zapomenu" na to, a pak už přijdu k hotovému.

Skvělé masové vývary z kostí i masa, guláše, perkelty, boršč, dýňová polévka, luštěninové polévky, chilli con carne. Uvaříte v něm obilná zrna nebo kroupy, doměkka, bez připálení a hlídání-pak z nich dělám skvělé bezmasé karbanátky. Klasické masové plněné papriky, sekaná. Kachna nebo krůtí stehna z pomalého hrnce - dá se kvůli kůrčičce dopéci do trouby, jsou měkkoučké, šťavnaté, skvělé.

Minutkové maso do pomalého hrnce nepatří, tak jako v něm nedělám těstoviny. Nedělám v něm rychlé zeleninové polívky jako je brokolicová nebo pórková (ztratily by barvu). Rizoto jsem se v něm naučila, ale samotnou rýži v něm nedělám. Ale kuřecí stehna s brambory nebo batáty a s kořenovou zeleninou a cuketou ano.  

Hrnec je ideální na hovězí flaksy, s nimi si famózně poradí, jsou pak parádně měkkoučké. Takže rajská, svíčková a jakákoliv jiná klas. omáčka, jen si musíte najít správný postup, jak zahustit.

Ovarové koleno z pomalého hrnce/opět na závěr na chvíli nechat zapéci v klasické troubě/ je prostě dokonalé! Další vychytávkou jsou rillettes bez práce, která se dělají z plecka, krkovice, bůčku a sádla. Udělejte je řemeslníkům na svačiny (k tomu čerstvý chléb, kyselé okurky a cibuli), rillettes vydrží v lednici 2 týdny, takže se dají udělat do zásoby a vyjdou vás levněji než všelijaké salámy a klobásy a  sýry. A je to prostě pochoutka. A tu pochoutku vám hrnec udělá sám, bez vašeho dozoru, míchání a podlévání.

 

Na netu je plno inspirace, především v AJ, ale i v ČJ, takže není problém s recepty a postupy.  

Poslední dobou je hodně oblíbený multifunkční hrnec, některé - ty podstatně dražší, mají hodně přednastavených programů, je to vlastně taková kompaktní minikuchyň v jednom přístroji. Maso i cibulku v nich můžete přímo orestovat a umí udělat i kůrčičku. Umí i napařovat a plno dalších zázraků. Ale cenově jsou někde jinde, navíc mají nepřilnavé povrchy, kterým osobně příliš nedůvěřuji ohledně zdravotní nezávadnosti. Používám kvalitní nerez nádobí, a proto jsem si minulý rok koupila druhý klasický (a levný) pomalý hrnec, jen jiné velikosti, opět s kameninovou nádobou. Takže cibulku a maso v rámci přípravy orestuji na nerez pánvi nebo na litině na sporáku, než je dám do hrnce. Vnitřní nádobu z hrnce mohu dát na závěr na zapečení (kůrčička) do trouby. Nesmím kameninovou nádobu dát na sporák.  

 

Takže za mě: doporučuji, ideální je půjčit si od známých a zkusit v něm hovězí vývar nebo to ovarové koleno, na tom nemůžete nic zkazit a průběh vaření a výsledek vás dostanou. No, a to jste už zaháčkováni. Jinak levný pomalý hrnec (pro 2 až 3 osoby) prodává Lidl. Já mám sice CrockPot, ale ten z Lidlu mají známí a jsou také spokojeni. Pomalení zdar!

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Pomalý hrnec - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Ochrana proti spamu

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Statistiky

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny