Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí

24.07.2011 23:01
Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město: Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Odpovědí na téma: 14
Text: 

Víte o tom, že se do sladkokyselého zelí z Intersparu dává sacharin? To by mě vůbec nenapadlo. Na jednu stranu se člověk snaží "nezanášet chemickejma sajrajtama" tělo a na druhou stranu si fakt člověk musí číst etikety úplně u všeho.

Takže co? Takže zelí se zbalí a dáme ho asi bezďákům na nádraží (aspoň uděláme dobrej skutek).

Jednou mě chce Interspar natáhnout (akční zboží za neakční cenu), po druhé zas dá do zelí sacharin ... noo, jenom blbněte děcka a budete mít raz dva o zákazníka míň frown Konkurence je v našem městě velká - Tesco, Albert, Kaufland, Penny, Billa, Lidl ... 

Chemie, chemie na každém ... a proč jsou pak ty naše děti tak nemocné a alergické, že? Vrr Rozhodující se

Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
25.07.2011 08:46 Uživatel: Julie
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

   A co přesně tam bylo napsáno?  Já dávám do nálevu na okurky cukerin E954. Podle mě je to neškodné. Nejíš to na kila, ale jen občas. Daleko větší sajrajt jsou potraviny balené do plastů.

 
25.07.2011 10:36 Uživatel: jancaho
Věk:  30
500-1000
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Taky jej dáváme do okurků. Zelí děláme jen  tradiční kysané. Avatárek trošku moc sleduje etikety. Ale třeba kečupu spotřebuje za měsíc tolik, co u nás celá rodina za rok. Já teda sleduju etikety hlavně když kupuju něco pro malou. V  dětských potravinách je to někdy pěknej hnus.

 
25.07.2011 15:20 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Kečup to jo ... ten kupujem bez éček a na kila smile Ten fakt můžeme .... 

 
25.07.2011 15:22 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Cukerin? A proč ne cukr? Teda nejsem potravinář, ale podle mě když tam můžu dát něco normálního (cukr), proč bych tam strkal chemii? 

 
21.10.2011 11:22 Uživatel: --
Věk:  42
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Do okurek sacharin místo cukru proto, že s cukrem by změkly a nekřupaly.

 
01.02.2012 13:44 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Sladidla se do potravin přidávají místo cukru z prostého důvodu. Jsou při své vysoké sladivosti mnohem levnější než cukr. Přídavek se zlotřile zaobaluje do keců, jako zdravé, linie, štíhlá apod. Přídavek sladidel je nutný jen tam, kde by mohlo dojít k následnému kvašení - kyselé ryby. Ovšem ve sladkých vínech není cukr, alébrž glykol. Což je něco jako Fridex. Kdo nevěří, nechť si ověří

 
25.07.2011 13:02 Uživatel: Lili
500-1000
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Avatárku myslím, že do okurek se dává běžně a dost často i do zelí , pokud se tedy nedělá to tradiční kysané.
A koukal ses na zelí z Lídlu a Teska a Alberta a ... a tak, co v něm mají?

 
25.07.2011 15:24 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Aha. Fakt je to normální? No já se mrknu. 
Ale stejně ... pořád si myslím, že kdybych zavařoval zelí, určitě tam dávat chemii nebudu, to mi tu nikdo nevymluví.
Asi ňák tady tu dobu nechápu a zkusím se podívat jestli se dá někde koupit zelé bez sacharinů, cukerinů a takovejch capin.  

 
25.07.2011 15:28 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Hurááá .... máme ho!
Zelí vitae d´oro z Kauflandu - bez éček.
Jen ocet, cukr, sůl, kmín.  

 
25.07.2011 17:36 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Už je uvařené a část snězená ... mooc dobré i bez sacharinu smile

 
30.10.2011 15:22 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Když už někdo potřebuje sladkou chuť, používáme Steviu v prášku, nabo v tabletkách. Dá se koupit přes internet. Může si ji také každý pěstovat doma i v květináči. Pan Sova

 
30.10.2011 15:42 Uživatel: sorbonos
Věk:  38

Město:Ocelové srdce

Maffy 2.png
4000-5000
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Avatárku, ještě pořád budeš kupovat kečup  na kila???

 
11.12.2013 17:46 Uživatel: Rybka
539188_316716321756941_829215329_n.jpg
5000-6000
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

KAPUSTA - ideálna strava nielen v zime

Taká obyčajná hlávka kapusty. Na prvý pohľad nič zvláštneho, no a čo všetko dokáže. Bola by večná škoda, keby sme ju nechali vytlačiť z nášho jedálnička inými „exotickými“ potraviny, ktoré jej niekedy nesiahajú ani po kotníky.

V našich končinách je kapusta neodmysliteľnou súčasťou domácej tradičnej kuchyne, v minulosti však hrala ešte významnějšiu úlohu, bola jednou z hlavných potravín, a to po celý rok. V dobách, kedy si ľudia nemohli kúpiť, ani inak obstarať čerstvé ovocie a zeleninu, predovšetkým v zimných mesiacoch, patrila práve kapusta medzi hlavné zdroje vitamínov. Má totiž jednu úžasnú vlastnosť - pri skladovaní v správnych podmienkach, vydrží takmer bez újmy celé dlhé mesiace. Hlavne v našich podhorských oblastiach s tuhou a dlhou zimou, sa každý rok nakladalo mnoho kilogramov kapusty na každého člena rodiny. Ľudia si tak zaisťovali pravidelný prísun dôležitých, a v tej dobe bežnej potrave chýbajúcich, látok na celé ťažké zimné obdobie.

Kapusta je nesporne dôležitým zdrojom vitamínu C. Ten hraje významnú rolu pri zachovaní našej imunity. Aj keď naši predkovia najskôr nemali tušenie o nejakom vitamíne C, vedeli, že ak budú jesť dostatok kapusty, budú zdravší a odolnejší voči ochoreniam.
Dalšími vysoko zastúpenými vitamínmi v tejto zelenine sú vitamín A a vitamíny skupiny B, a to v ideálnom pomere, kapusta je teda zdrojom tzv. B-komplexu. Všeobecne môžeme povedať, že kapusta má posilňujúci vplyv na organizmus, normalizuje črevnú mikroflóru.
 Podporuje činnosť tráviacich a močových ústrojov, upravuje stolicu, zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a je vhodným zdrojom vitamínov pri ich nedostatku. Zistil sa aj ochranný vplyv na sliznicu, a preto sa odporúča pri prevencii a liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov (protivredový faktor, tzv. vitamín U). Kapusta hlávková biela obsahuje predovšetkým vitamíny (A, B1, B2, C, K a tzv. U), soli kyseliny fosforečnej, vápnik, draslík, horčík, železo, enzýmy, glykozidy a sliz.

Menej známy je aj fakt, že kapusta svojim vysokým obsahom selénu pomáhá znižovat vysoký krvný tlak.
Čistí naše telo od nežiaducich usadenín a prebytočných tukov, tým znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
 Další nie príliš známy účinok kapusty je schopnosť ukľudniť náš nervový systém, čo môžeme využit napr. pri liečbe nespavosti, nervozity a napätia.
Hlavne červenej kapuste s vysokým obsahem selénu se pripisuje blahodárný vplyv na naše libido a potenciu, plodnosť a produkciu spermatu.
Ľudia trpiaci nedostatočnou funkciou štítnej žľázy by mali túto zeleninu taktiež zaradiť do svojho jedálníčka, pretože im pomôže s obnovou jej správnej funkcie. Ideálnou je aj pre ľudí s nadváhou, kapusta nás totiž vie nasýtiť a zároveň nám dodať množstvo zdraviu prospešných látok, pritom jej energetická hodnota je veľmi nízká (cca 22 kcal/100 g).

KVASENÁ KAPUSTA

Obsah vitaminu C je v kvasenej kapuste dokonca vyšší než v čerstvej, čo je dôsledkom činnosti bakterií mliečneho kvasenia. Už 200 g kvasenej kapusty pokryje u človeka dennú potrebu vitamínu C. Okrem toho pri kvasení vznikajúca kyselina mliečna je nielen chuťovo lahodná, ale tiež zdravá, čo sa o kyseline octovej, používanej ku konzervácii, povedať nedá. Obsahuje množstvo hodnotných bioaktivních látok - baktérie kyseliny mliečnej, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály ako draslík, hořčík, fluór a enzýmy. Kvasená kapusta rovnako podporuje tvorbu krvi a hormónov.
Umožňuje bojovať proti únave, zlepšuje obranyschopnosť organismu a zvyšuje odolnosť proti stresu.
Ďalej aktivuje imunitný systém v boji proti virom a baktériam, posilňuje organizmus proti infekciám, posilňuje svalstvo - najmä srdcový sval, stimuluje rast buniek a má omladzujúce účinky.
 Znižuje vysoké hodnoty krvného tlaku a zároveň aktivuje funkciu čriev a vylučovanie toxických látok.
Podporuje aj látkovú výmenu a má odvodňujúci účinok, a preto umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.

KAPUSTA V KUCHYNI

I keď dnes bežne konzumujeme kapustu skôr tepelne upravenú, najvyšší obsah zdraviu prospešných látok má samozrejme kapusta surová a kvasená (nakladaná). Najemno nakrájaná alebo nastrúhaná surová kapusta sa výborne hodí do všetkých druhov šalátov. Pre jej zjemnenie a zmäknutie môžeme použiť jednoduchý trik, surovú kapustu nakrájame, uložíme do uzatvárateľnej nádoby, pridáme niekoľko lyžíc olivového oleja, premiešame a nádobu uzatvoríme, uložíme do chladu a necháme dva dni odležať.

S ČÍM CHUTÍ NAJLEPŠIE

Troška fantázie môže dať aj obyčajnej kapuste skvelú príchuť. Klasická príprava dusenej kapusty sa snúbi s bobkovým listom a rascou. Ovocnú kapustu zaujímavo dopĺňajú čučoriedky, zabezpečujú ľahšiu stráviteľnosť, ďalej ananás, jablká, hrozno, sušené hrozienka, datle a figy. Smotanovú kapustu pripravíte s pridaním kyslej smotany alebo smotany na varenie, zjemnia chuť kapusty a zvýraznia chuť kapustnice či segedínskeho guláša.
 
11.12.2013 19:41 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Text uživatele: 

Tak to je skvěle vyjádřeno.

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Zelí Interspar - sacharin ve sladkokyselém zelí
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny