Téma: Uzavřená do sebe

22.02.2020 09:55
Uživatel: Introvertka
Věk:  29
Odpovědí na téma: 8
Text: 

Potřebuju se vypsat. Jsem introvert. Hodně uzavřená do sebe, neumím moc dávat najevo hlubší emoce, i když to asi jo, spíš neumím mluvit o tom co cítím. Všechno cítím hluboko uvnitř sebe, někdy jsou to šílené stavy, ale jako by mě něco drželo zpátky ať o tom nic neříkám. Neznamená to, že bych měla nějaké tajemství, ale bojím se, že bych třeba řekla něco a lidé by mě přestali mít rádi nebo mě odsuzovali, že bych zůstala nepochopená. Nejhorší je, že si uvědomuji, jaká je to blbost, ale nemůžu to dostat z hlavy. Ztratila jsem kvůli tomu přítele, možná dočasně možná na pořád. Viním se z toho převážně já, vím jaká jsem. I když chyby jsme nasekali oba dva. Ani on mi nevyčítá, že je to jen kvůli mě a uznává svůj podíl. Nejsem v jádru zlý člověk, jen si připadám divná. On byl pravý opak a vím, že jsem se od něj měla učit. Byl otevřený, empatický. Kolikrát jsem mu chtěla říct, že je mi tak anebo tak, ale uvnitř mě byla záklopka, která nedovolila ty věci říct nahlas. Byla jsem na pár sezeních s psychologem, ale probírali jsme pořád jenom dětství, a i když vím, že začátek všeho je právě tam, chtěla jsem upřímné rady, jak situace zvládat teď a tady. Jak si poradit ve vztahu s přítelem, s ostatními lidmi. Nejsem úplně stydlivá, běžně funguju, když něco potřebuju, tak se zeptám, ale málo ukazuju ze sebe. Proto je těžké si najít přátele. Je pravda, že nejvíc sil a energie naberu o samotě, ale mám pocit, že té mám od rozchodu víc než potřebuju. Uznávám, že se pro mě přítel stal středobodem vesmíru, cítila jsem se s ním alespoň trochu pochopená. ostatní lidé mi lhostejní nejsou. Jen nevím, jak se k nim mám teď sama dostat. Jak navázat nové kontakty, protože většinu přátel si do našeho vztahu přivedl on a teď s ním i odešli.   Moje dětství nebylo špatné, jen rodiče mezi sebou taky nesdileli svoje pocity, já v tom vyrostla a jsem tím ovlivněná. Snažím se na sobě pracovat, CHCI být jiná, ale pořád mi to nejde. Myslíte, že se člověk jako já může změnit k lepšímu?

 

Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
22.02.2020 13:56 Uživatel: Rypoušice
Věk:  27
2000-3000
Téma: Uzavřená do sebe
Text uživatele: 

Ahoj, já jsem také velký introvert - od mala. A  také neumím mluvit o pocitech, vše řeším vnitřně, sama, což mám i po mámě. Já si taky připadala divná, ale cele jsem se přijala a naopak jsem ráda, za svůj "vnitřní život", který je bohatý a je to možná lepší. než být nějaký povrchní extrovert, co má tuny kamarádů, ale žádného skutečného přítele.

Ty nemáš kamarády z předchozích škol? Já také nové vztahy zatím nenavazuji, ale mám, díky bohu, pevná pouta s lidmi ze základky a ze střední.

Jinak bych na to šla přes koníčky, chodit třeba někam, kde jsou lidi se stejnými koníčky a pokud ani to ne, tak zkrátka chodit do společnosti, jen tak a učit se navazovat vztahy.

 
22.02.2020 15:50 Uživatel: Introvertka
Věk:  29
Téma: Uzavřená do sebe
Text uživatele: 

No jo, ale je to těžké, když si potom hledáš partnera. Já potřebuju někoho, kdo mě trochu probudí, rozebere, ale smutné je, že ho tím vlastně zničím, protože mu to nedokážu vrátit. Tolikrát jsem slibovala a vážně se snažila. Ale nezměnilo mě to. A pak přišel rozchod. A zase představa, že oba bychom byli stejní introverti, je děsivá. Mám známé/kamarády, se kterými se dá pokecat o běžných tématech, ale nikoho, kdo by teď po tom rozchodu přispěchal s kapesníky a vínem. A při utváření kamarádů jsme zase u toho - zase jim nejsem schopná říct všechno, otevřít se.  

 
22.02.2020 15:56 Uživatel: Rypoušice
Věk:  27
2000-3000
Téma: Uzavřená do sebe
Text uživatele: 

Ano, určitě ti doporučuju přesně pravý opak tebe; sama mám kamarády, kteří jsou přesně opační, než já, a pak se to hezky doplňuje.

Já myslím, že není ani nutné vše říkat, někdy je prostě lepší, když ostatní nevědí. co se nám honí hlavou…

Na druhou stranu to asi chce kompromisy - takže když by jsi měla klasického, normálního partnera, řekla bych mu na rovinu - sorry, mám problém vyjádřit emoce, ale budu se snažit…

Např. já mamince, která je uzavřená podobně, jako já, řekla, ať mi řekne, když přeteče kalich - když bude mít nějaký stres… Sice mě to pak taky stresuje, ale to je jedno - opravdu mi to říká a já se  snažím dělat totéž.

 

 
22.02.2020 19:15 Uživatel: PetrKov
Věk:  31

Město:Brno

100-500
Téma: Uzavřená do sebe
Text uživatele: 

Byl jsem asi do 25 ten nejvetsi introvert na svete. Pak jsem dosahl hodne velke uspechy v pracovnim i studijnim zivote.

Od te doby mam sebevedomi asi 100x vetsi a i ve vztazich k zenam mam vse diametralne odlisne. Nemam problem oslovit libovolnou zenu a rict ji co chci a citim.

Myslim, ze jsem teď velky extrovert. Hodne lidi rika, ze tohle nejde zmenit. Teď vim, ze jde a je to pro me normalni.

 

Zkus si nejak zvysit sebevedomi, treba ti to taky pomuze.

 
23.02.2020 09:41 Uživatel: Introvertka
Věk:  29
Téma: Uzavřená do sebe
Text uživatele: 

Tak moc bych chtěla, aby se vrátil. Uměl všechno tak krásně vysvětlit, uměl naslouchat, ukázat jiný úhel pohledu na věc, vidět ve zlém vždy něco pozitivního a hlavně mě nesoudil a rozuměl mi. Jsem tak pitomá, že vlastní zahleděností do sebe, do zbytečného šťourání se v sobě, že jsem nemluvila a neulehčila věc sobě i jemu. Všechny ty myšlenky a pocity mě stály tolik času a energie, že jsem zapomněla pečovat o náš vztah. Tak moc toho lituju. Postupně přicházím na hodně věcí a vidím svoje chyby.

Jsme teď na nějakou dobu od sebe, alespoň tak mi to řekl, ale možná, že je to napořád. Chce, abych se víc soustředila na sebe, nespoléhala se ve všem na něj a on si chce taky vyzkoušet, jaké je to být sám a starat se jen o sebe, aby si pak dokázal víc vážit věcí, které jsem pro něj dělala.

Já se k návratu, nějakému datu nechci upínat, ale pořád v něj doufám, protože je to člověk, se kterým bych chtěla být napořád. Miluju ho.

 
23.02.2020 11:03 Uživatel: Introvertka
Věk:  29
Téma: Uzavřená do sebe
Text uživatele: 

A pak je tady ještě další věc. Vím, že se mám soustředit na sebe, víc si užívat života, objevovat nové věci… jenže mi přibyla další starost. A nechci, aby to vyznělo, že jen proto chci přítele zpátky. Nikdy jsem nebyla na peníze. Vždycky jsem byla hrdá na to, že si věci platím sama, chtěla jsem se dělit rovným dílem, i když přítel vydělával víc peněz, nechtěla jsem, aby za mě něco platil. A samozřejmě jako každá ženská jsem zvelebovala náš byt. Teď bych si nafackovala, když všechny ty věci vidím. Naše našetřené peníze vždycky do něčeho zahučely a my šetřili znovu. Jenže teď jsem zůstala sama a platím dost peněz za nájem, starám se o dvě kočky a zivot stojí peníze. Prostě od výplaty k výplatě, i když budu šetřit, kde se dá. Jednu z koček budu muset kvůli tomu  dát nejspíš  pryč a to bude taky velká rána. Přestěhovat se do levnějšího nepřipadá v úvahu, ceny jsou v okolí i za jednopokojový byt hodně vysoké a to se mi více vyplatí zůstat tady i vzhledem k místu kvůli kočkám. Vím, že mi s tím nikdo nepomůže, taky vím, že spoustu lidí je na tom ještě hůř a z fleku by si to se mnou vyměnili a řekli, že se mají dobře, nebo že třeba mají zodpovědnost ještě za své děti, vím, vím, ale ani tak ta situace pro mě není oukej. Modlím, se ať třeba neonemocním nebo ať se mi něco nezničí. Prostě jsem ve všem byla pitomá.

Prosím, berte to tak, že se potřebuju jen vypsat. Nechci od nikoho politovat, opravdu si uvedomuju, že i tak mám velké štěstí oproti jiným lidem.

 
23.02.2020 21:19 Uživatel: Dada z Prahy
Věk:  52
Téma: Uzavřená do sebe
Text uživatele: 

Doporučila bych Ti si přečíst na toto téma dvě zajímavé knížky: Sylvia Lobken: Introverti a extroverti                          Síla introvertů

Je to možná trochu náročné čtení, ale myslím, že mnohé pochopíš. - hlavně to, že se nemusíš "změnit", že být introvertem není žádná "nevýhoda", jsou tam dobře popsány způsoby komunikace mezi introverty a extroverty, a jak si mezi sebou lépe porozumět.   Pokud Tě přítel opustil proto, jak popisuješ, tak ho nech jít, určitě to nebyl pro Tebe ten pravý, Myslím, že pro partnerství introverta je nejlepší zase introvert, jinak to asi moc nefunguje - nezoufej, určitě se někdo takový najde. Hodně štěstí!

 
23.02.2020 21:45 Uživatel: Rypoušice
Věk:  27
2000-3000
Téma: Uzavřená do sebe
Text uživatele: 

Kočičku bych určitě pryč nedávala, když je jedna, tak ta druhá už se vstřebá ; ) Sama mám dvě holky a jsou to má sluníčka, bez kterých bych nemohla být. Myslím, že osamělým lidem kočičky moc pomáhají. Máš aspon dva parťáky.

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Uzavřená do sebe
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Téma
Odpovědí Otevřeno Datum přidání
(Autor)
V životě nikam nesměřuji 8 3509x
Chci umřít 2 3257x
Stres z řízení auta po autonehodě 1 1525x
Přízpůsobení se životnímu stylu rodičů 7 1572x
vrati mi vse osud? 4 1435x
Opakující se neverbální obtěžování jinou ženou 1 1581x
Kauza Slunečnice - špatný přístup k seniorům 10 2227x
Neviem sa v zivote nakopnut 2 1243x
Proč nikoho nezajímám 7 2892x
Úzkosti a pocit, že nikam nepatřím 2 2890x
Zobrazit všechna témata v této kategorii

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Statistiky

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny