Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze

11.08.2014 11:04
Uživatel: marki
55764725468133259401.gif
500-1000
Odpovědí na téma: 30
Text: 

Dobrý den,

stěna ve které je okno /bodové zdivo/ je výrazně chladnější než všechny stěny v bytě včetně bodových stěn v ostatních pokojích. Je v ní elektroinstalace a v těch místech je chladná. Vede na jih. Chci jí natřít termoizolačním nátěrem zevnitř bytu. Jedná se o bytovou jednotku v 1 patře - ze stran a zespodu je izolovaná sousedními byty. Stropy jsou 3,5 m. Topím přímotopy. Je to v kuchyni, kde je dosti par. Okno je utěsněno.

Která barva je lepší? Eternal in termo /cena 500, -Kč/ nebo Termoline /cena 400, -Kč/? Stačí použít nátěr 2x ale jen na tuto jednu stěnu?

Děkuji za odpověď
Zdroj: http://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/27015-termoizolacni-nater-do-interieru-ktery.html

Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 7540x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Která termoizolační barva?
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
11.08.2014 18:05 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Neexistuje barva nebo jiná tenká vrstva, která by účinně zabránila pronikání tepla, viz zde:

http://forum.tzb-info.cz/122544-tragikomicky-konec-termoizolacnich-nateru-z-nasa 

 

Kdyby to tak bylo, nemusely by se tisíce baráků draze zateplovat vatou se všemi opičkami kolem. Ovšem je pravda, že jakákoli vrstva na stěně zvyšuje její tepelný odpor, ale tenká tak nepatrně, že nemá smysl něco podobného zkoušet.   Tvůj problém nemá racionální řešení, pokud se objekt nezateplí zvenku…áále - může se provést částečné vnitřní zateplení, které zvládne každý, pokud chce. Když se zabrání vnikání vodní páry pod zateplení, aby tam nevznikala plíseň, bude výsledek mnohem lepší než s nějakou lživě propagovanou barvou, a možná ještě levnější. Podrobný popis rád poskytnu a jistě bude na YT nejedno video

 
11.08.2014 18:55 Uživatel: marki
55764725468133259401.gif
500-1000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Děkuji za odpověď Wolfgu. Jaké vnitřní zateplení máš na mysli. Poslal bys mi případně typ na vnitřní poštu? Já tomu jinak opravdu nerozumím. Jsem ženská, mám jiné zaměření.

 
12.08.2014 00:24 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

> Wolfg:  S O U H L A S Í M.  

Není co dodat.  alt

 
12.08.2014 12:44 Uživatel: marki
55764725468133259401.gif
500-1000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Vážený admine, asi si zasloužím Vaší kritiku, ale vůbec nerozumím Vaší POZNÁMCE. Asi jste myslel, že jde snad o nějakou reklamu? Nátěrové hmoty neprodávám.

 
12.08.2014 22:51 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

OK, tak upřesňuji alt 

 

Souhlasím s touto částí:

"Neexistuje barva nebo jiná tenká vrstva, která by  zabránila pronikání tepla. Kdyby to tak bylo, nemusely by se tisíce baráků draze zateplovat vatou se všemi opičkami kolem. "

 
14.08.2014 15:51 Uživatel: marki
55764725468133259401.gif
500-1000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Nemohu izolovat bytový dům zevně! Zateplení zevnitř může udělat každý pokud chce. Já chci, ale nerozumím tomu!   Asi nerozumíte tomu, že člověk může být docela zoufalý. V zimě jsem stále nemocná ale co, hlavně, že jste roven bohu, že?

 

Promiň Wolfgu, ale telefon Ti na email posílat nebudu, protože nechci po reakci pana ADMINA riskovat svoji bezpečnost.

 
15.08.2014 17:29 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Co to co to? alt Já jsem jen napsal to, že souhlasím s tím, že nátěr moc neochrání před chladem. Já přeci nikomu nepřeju nemoci z nachlazení a je mi jedno kdo tady komu dá svůj kontakt na mobil alt Co Tě tak rozčílilo? alt Jinak nevím jestli se to tu psalo, ale zeď se dá obložit i zevnitř (v bytě) tenkými polystyrénovými deskami nebo dřevem.  


 

Popravdě řečeno asi budu mít v budoucnu ostych komentovat Tvá témata. Zdá se mi, že jsem Ti neudělal nic špatného a docela jsi proti mě (z mého pohledu bezdůvodně) vyjela. I Wolfgh vede normální diskuzi. Možná by jsi měla být ráda, že se Ti tu někdo snaží zdarma konstruktivně pomoci a poradit.  

 
14.08.2014 16:20 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Marki, jelikož máme ten samý problém zaujala mně tvoje otázka. Podle rady Wofga jsem koukla na YT a našla jsem toto, říkáme s manželem, že jdeme do toho. Tak koukni. Já si musím ještě všechno načíst. Pavla

 https://www.youtube.com/watch?v=YLvJEvUBXn8

 
14.08.2014 16:21 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

 
14.08.2014 17:28 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Pracovní postup na výše zmíněném snímku je správný, má jedno velké ALE. Desky multipor mají asi pětkrát horší tepelně-izolační vlastnosti než obyčejný polystyren (PS). Tedy, tam kde nám navrhují tloušťku 5cm multiporu, stačil by 1cm PS. Zmíněných 5 cm multiporu neudělá skoro nic a nadto nám vnucují nějaké speciální, rozuměj drahé přípravky. Na skutečně vyhovující zateplení lze použít ten nejlevnější PS, protože zdaleka není tak tepelně namáhán, jako na fasádě. Použije se obyčejné a dobré lepidlo na připevnění i na stěrku. Stěrka v tloušťce 2mm ve spojení s perlinkou vytvoří dostatečně odolnou vrstvu, vhodnou i pro nátěry. Račte si uvědomit, že vám bude scházet každý cenťák prostoru a není účelné celou místnost izolovat, protože vnitřní zateplení je z nouze ctnost.

 

P. S. žádostí o tel. jsem chtěl pomoci, nic víc, protože někdy je vhodné problém slovně vysvětlit a nikoli debilně popisovat.   Teď už nechci

 
14.08.2014 17:50 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Wolfgu, jenže u nás jde o dřevěný strop s rákosem. Co bys teda poradil mně? Díky, Pavla

 
14.08.2014 17:55 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Těžko popsat situaci o níž vím tak málo. Musím vědět, co je nad stropem, jak je tlustý a spočítat aspoň informativně tloušťku izolace, zda nejde jen položit vatu nad strop, nebo lepit desky zespodu. Psaním se nedomluvíme

 
14.08.2014 18:15 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Wolfg, nad prkny je nějaká izolace, nevíme jaká. Pak trámky, na nich prkna, lepenka a plech, nic víc… Co teď?

 
15.08.2014 21:29 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Nechtěl jsem se této diskuze původně účastnit, ale když vidím pomýlenou reakci na dobré a dobře míněné rady Avatárka a Wolfga, musím k tomu něco podotknout. Zkušenosti se zateplováním i různými nátěry i pro extrémní použití, mám ze svého profesionálního působení.

Existují thermoizolační nátěry, ale nejsou určeny na zásadní řešení zateplení domů a bytů.

Doporučuji zateplení a propočet zateplení nechat navrhnout zkušeným odborníkem.

Jeden můj známý si nedal říci a sám si zateplil dům polystyrenem a tenkou omítkou zvenčí. Nedal si propočítat průběh teplot v izolacích a ve zdivu a podařilo se mu odstěhovat rosný bod do vnitřku zdiva. Dříve měl vlhké přízemí domu a dnes má vlhké i první patro.

Právě také zateplování zevnitř domu, je obzvláště ošidné a je proto nutné vše pečlivě předem propočítat.

Pro návrh zateplení, je nutné mít výkresovou dokumentaci domu, znát použité materiály zdiva, jejich tloušťky, izolace mezi základy a zdivem, tloušťku a skladbu stropů, parametry střechy, parametry vestavěných oken, umístění stavby, atd.

 

Na konkrétní řešení zde opravdu není místo.

 
16.08.2014 15:55 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

altPane Sovo, a co byste poradil mně, prosím? Pavla

 
16.08.2014 16:59 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Milá Pavlo, platí to, co napsal Wolfg. Opravdu je těžké zodpovědně radit bez posouzení na místě, nebo alespoň bez výkresové dokumentace stávajícího stavu domu. Teda rozměry a skladba stropu, teploty nad stropem,  je-li tam půda nebo další byt, apod.

 
16.08.2014 17:13 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Pane Sovo, jak jsem napsala, žádná půda, trámky nějaká izolace a lepenka a plech, konec. Můžu zespod nalepit polystyrenové desky? Pavla

 
16.08.2014 17:36 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Pane doktor, neni mi dobře, povídejte jak se vyléčím. Přesně takové jsou otázky kolem zateplení. Připadám si jak v pomocné škole.

Projekt na částečné zateplení stojí tisíce a ŽÁDNÝ projektant nebude nic začínat, pokud neuvidí fakta. Já samozřejmě žádné prachy nežádám, jen malinko pochopení pro věc a to jsou ta fakta. Zato vím móóc dobře, že pokud se někomu něco naservíruje, aniž by tento hnul prstem, ničeho si neváží.

 
16.08.2014 17:43 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Wolfgu, my už jsme ale starší lidi v důchodu a je nám zima, chceme to tady v domečku do té smrti nějak doklepat. Člověk hůř slyší, hůř vidí, síly odcházejí, jsme udřeni v životě, my bychom už byli rádi za dobrou radu zdarma. Co kdybychom na strop nalepili korek? Pavla

 
17.08.2014 12:18 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Zázračné tepelně-izolační nátěry

Přiznám se, že mne fascinuje, jak se téma speciálních tepelně-izolačních látek stále periodicky vrací a vždy se najde někdo, kdo nabízí nějaký „zázračný“ nátěr, který v tloušťce několik milimetrů nahradí centimetry pěnového polystyrenu. Vždy se dobře bavím, když čtu internetové diskuze na toto téma.

Zpravidla se jedná o materiál, jehož tepelně izolační vlastnosti jsou dány použitím dutých kuliček  (s náplní nějakého plynu) a pojivo má údajně  nízkou emisivitu (nevyzařuje dlouhovlné tepelné záření).

Pokud jde o kuličky, tak principielně nemohou být o mnoho lepší než pěnový polystyren  (i kdyby v nich byl xenon nebo dokonce vakuum, tak se uplatní tepelná vodivost jejich stěn a pojiva mezi nimi). Pokud jde o nízkou emisivitu, ta se na vnější straně fasády zrovna moc neprojeví, protože venku, kde skoro vždy fouká alespoň slabý vítr,  je většina tepla z povrchu stěny přenášena konvekcí (pohybem vzduchu).

Jediná izolace, která může být účinná v milimetrových tloušťkách je vakuum. Na trhu jsou již opravdu k dispozici vakuové izolační panely.  Součinitel tepelné vodivosti vakuové izolace se udává λ = 0,004 W/ (m. K). V praxi se počítá se zhruba dvojnásobnou hodnotou, protože vakuum uvnitř může časem degradovat. Při těchto hodnotách je možné použít k izolování stěny na úroveň pasivního domu pouze 6 centimetrů silný vakuový panel.

 

Pozor tedy na zdánlivě jednoduchá a levná řešení. Je dobré si uvědomit, že pokud by pro zateplení stačil tenký a levný nátěr, tak by se asi už nepoužívaly drahé, objemné a pracné zateplovací systémy.  

Z TZBinfo

 
17.08.2014 12:37 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Budu jen citovat z TZBinfo:

1)      1)      V případě použití technologie vnitřního zateplení obvodové stěny je velmi vysoké riziko výskytu kondenzace vlhkosti uvnitř konstrukce  v zimním období, kdy vnější teplota klesá na nízké hodnoty. To má za následek, že na vnitřní straně stěny pod izolací  dochází ke kondenzaci a výskytu plísní. Toto nastává v situacích, kdy konstrukce nevyhovuje požadovaným hodnotám součinitele prostupu tepla a z hlediska bilance vodních par. Skutečná povrchová teplota na konstrukci musí být vyšší než normou požadovaná nejnižší povrchová teplota (pro těžké obvodové zdivo je tato hodnota  13,57 °C).   V praxi to znamená, že posouzení a návrh použití tohoto typu zateplení proto musí být zpracováno odborníkem, aby byla zajištěna správná funkce obvodové konstrukce s ohledem na kondenzaci vlhkosti.


2)      Při použití vnitřního zateplení stěny vzniká zhoršený průběh teplot v konstrukci (nedochází k akumulaci tepla do stěny), což má za následek výrazné snížení tepelné stability takto zateplené místnosti. V praxi to znamená, že po zapnutí topného zdroje vytápění dosáhnete rychlého nárůstu teploty v místnosti, avšak po jeho vypnutí rychle klesají povrchové teploty stěn (nedochází k akumulaci tepla do stěny).
Závěrem lze konstatovat, že použití vnitřního zateplení  je celkově nákladnější  variantou oproti vnějšímu zateplení objektu a používá se pouze tam, kde není možné jiné řešení (zejména u památkových objektů).  autor: Ladislav Stupka

alt

alt

 alt

 

Problém je ještě zhoršen v místech tepelných mostů (rohy, špalety oken základová deska). V těchto místech a vnitřních konstrukcích pak často vzniká plíseň a případně u střešních konstrukcí dochází k napadení dřevěných částí konstrukce.

Nejjednodušší současné řešení by bylo pro tebe, Pavlo, nástřik tvrdé polyuretanové pěny přímo na střechu a pak na něj nátěrová hmota s obsahem hliníkového prášku. Je již plno firem, které toto provádí.

 

Nalepit polystyrénové desky zespodu na strop je ovšem možné, a aby to mělo efekt, tak alespoň v tloušťce 10 cm. Riziko je ovšem, viz výše, ve vlhnutí stropně-střešní konstrukce, se všemi uvedenými následky.

 
17.08.2014 13:56 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Pane Sovo, děkuji a co když se na strop  nalepí korek? Pomohlo by to. Musíme si to udělat pomalu sami, na drahé firmy není a my jsme udření, v životě jsme toho moc už udělali, ale asi to nemá cenu psát, víš, že říká: "sytý hladovému nevěří a zdravý nemocnému taky ne". alt

 
17.08.2014 16:04 Uživatel: Pan Sova
Věk:  72
Sova.jpg
2000-3000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Milá Pavlo, korek je také fajn, ale má mnohem horší tepelně izolační nlastnosti než polystyren a také je mnohem dražší. Nejlepší z dostupných materiálů je polyuretanová pěna, je ovšem o málo dražší než polystyren, stačí ale tenčí vrstva, používá se například ve stěnách ledniček, bojlerů atd. Polyuretan pokud je správně namíchán, je také bezpečnější z hlediska požární bezpečnosti, hlavně složení a jedovatosti případných spalin.

Přehled izolačních materiálů

Skupina materiálů             Materiál                                Λ [W. m-1. K-1]

Pěnoplastické látky            Pěnové polystyreny                0,35

                                         Extrudované polystyreny        0,030

  Pěnové polyuretany               0,027

  Pěnové polyetyleny               0,026

  Pěněné PVC                        0,043

Vláknité materiály              Skleněná vlákna                    0,038

                                         Minerální vlákna                   0,037

                                         Syntetická vlákna                0,065

                                          Ovčí vlna                            0,039

Pěněné silikáty                   Pěnové sklo                        0,044

Minerální materiály            Expandovaný perlit                0,060

                                       Strusková pemza                   0,130

 Keramzit                              0,110

Materiály na bázi dřeva a    Piliny a mineralizované         0,060

přírodních vláken                 hobliny

                                        Sláma a rákos                     0,050

Korek a korkové desky          0,058

 Dřevovláknité a                     0,092

dřevotřískové desky

Materiály na bázi              Drcený mineralizovaný     0,039

 

celulózových vláken          papír

Povšimni si údaje v posledním sloupku. Jde o Λ [W. m-1. K-1] součinitel tepelné vodivosti. Vyplývá z něj, že čím menší číslo, tím slabší vrstva stačí na dostatečnou izolaci.

 

Takže korku bys musela dát dvakrát silnější vrstvu, než polystyrenu.

alt

 
17.08.2014 17:53 Uživatel: Pavla
Věk:  66
pavla.gif
4000-5000
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Sovičko, děkuji za info a poslala jsem ti vzkaz. Pavla

 
19.08.2014 11:13 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Marki mlčí, tak doufejme, že přemýšlí proč napadá lidi, kteří jí chtějí pomoci a nic proti ní nemají.

 

Marki, ne každý je automaticky Tvým nepřítelem. Ju?  

 
29.01.2015 22:41 Uživatel: upa
Věk:  40
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

doporucujem termonater CARLEX slovensky vyrobok, mam s nim skusenost a od zakaznikov dobre referencie, je paropriepostny a odraza podla udajov az 80% tepla. ma jednu dobru vlastnost ze sa da v pohode premalovat klasickym primalexom a stale funguje (u inych pripravkoch to nie je az take jednoznacne) z jedneho vedra 5L spravite max 15 m2 v dvoch nateroch, cena je okolo 90-100 € hld kvalita aj nieco stoji, na farby okolo 500 kč určite neverim,    to zas neznamena ze vsetko drahe  je aj dobre

mrknite produktovykatalog.sk a hladajte termonater.

 
14.04.2015 13:44 Uživatel: Síma
Věk:  28
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

no a co tak tekuté tapety, mají  tlumit hluk a fungují i jako tepelná izolace

 
16.04.2015 21:25 Uživatel: Lejla
Věk:  26
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

to fakt má takové tlumící vlastnosti? my bydlíme v paneláku, to by se nám hodilo. )

 
10.05.2015 20:40 Uživatel: myška
Věk:  36
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

jo jo opravdu to tlumí. My jsem také v paneláku a fakt se to zlepšilo navíc to má fungovat i jako tepelná izolace. To nevím protože máme zateplený barák, tak nevím čemu více to přisuzovat. Zkus kouknout sem, je to tady hezky popsané.

 
10.05.2015 20:42 Uživatel: myška
Věk:  36
Téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

jo pardon ještě ten odkaz http://tekute-tapety.cz/vlastnosti

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Termoizolační barva proti chladu - zkušenosti, názory, diskuze, reference, recenze
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Statistiky

Nové odpovědi dnes: 0
Nová témata dnes: 0
Dneska bylo odpovězeno na: 0 témat
Počet témat celkem: 16267
Počet odpovědí celkem: 173882
Počet registrovaných: 4900 uživatelů
Nejčtenější za 7 dní: Problémy s holením
Nejkomentovanější za 7 dní: Problémy s holením
Nejvíce navrhované na smazání

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny