Téma: Je pravda, že je nedostatek másla?
Nějak tomu nerozumím. Všude v obchodech vidím másla dost. Jen cena je vyšší. Ale všude se mluví o nedostatku másla. Jak to tedy je?
Reakce čtenářů
Je to jak píšeš. Je nedostatek levného másla My máslo normálně kupujeme dál, těch pár korun navíc náš rozpočet nenaruší.
Máslo kupuju taky dál, ale o to mi nejde. Mám pocit, že jsme obelháváni.
Hned na to přišly na řadu vejce údajně kvůli fipronilu. Nerozumím, proč bychom formou vyšší ceny měli někomu v NL nahrazovat ztráty? Neměly by tyto firmy spíš nahrazovat něco nám, kteří jsme v dobré víře nakupovali výrobky z těchto kontaminovaných vajec? To oni používali zakázaný jedovatý insekticid.
Věk: 61
Město:U Německa
V Česku jsme v pohodě. Ale už pár km od nás, v Německu, mají problémy. Máslo drahé a v regálech ho moc není, vejce drahá a o kartonech 30ks si můžete nechat jen zdát. Je otázka, kdy se tento stav dostane k nám.
Ano, jsme v pohodě. Klidně z nás mohou nenažranci až příživníci dělat blbce.
V srpnu mlékárny podle Jurečky prodávaly máslo v průměru za 35 korun, jeho cena v obchodech se ale pohybovala od 50 do 70 korun. Jurečka upozornil, že tuzemská produkce mléka za poslední tři roky vzrostla a Česko je v této komoditě soběstačné. "My jako zemědělci máme suroviny dostatek, ale to, jakým způsobem trh spekuluje a jak se cena šroubuje nahoru, to už nejsme schopni ovlivnit, " uvedl.
Vůbec si nemyslím, že s vejci je to jinak.
Jurečka kecá, dá se to ovlivnit = podporou domácího trhu.
On totiž stojí i za tím, co jsem psala níže ve svém příspěvku.
V Nemecku stoji maslo 1,99 €, coz je o 30 centu vic, nez vloni. Cena tedy narostla, ale ne tak drasticky, jako v CR. Samozrejme jsou i obchody, kde ho prodavaji draz.
Plata po 30 vejcich se v Nemecku kupuji vyjimecne. Vetsinou se vejce nakupuji po 6ti nebo 10ti.
Mozna je to otazka zvyku, protoze Nemci kladou vysoke naroky na cerstvost vyrobku.
V CR si lidi nakoupi 60-90 vajec, protoze jsou zrovna v nabidce, a pak je spotrebovavaji vic jak ctvrt roku. V Cechach je trochu jina nakupni moralka. Kdyz je neco levne, lidi to skupuji bez ohledu na to, jestli to potrebuji nebo ne.
Jednou jsem si kupovala dve tatranky. Nejaka starsi pani me upozornila, ze naproti v obchode je maji o korunu levnejsi, at si dojdu tam. Rekla jsem ji, ze je to casova ztrata a kvuli korune tam nepoletim. Pani mi pak ukazala ruksak plny tatranek. Ptala jsem se ji, co s tolika tatrankami bude delat? Pry je nabidne lidem v panelaku!! Kdykoliv si dneska (01.11.2017) kupuju tatranky, na pani si vzpomenu.
Moje řeč. Je to vyvoláno uměle a ceny už neklesnou. Je to ráj pro obchodníky.
Je to oblbování nás občanů a netýká se to pouze másla, i všeho ostatního.
Četla jsem články o tom, že naše nejkvalitnější hovězí maso pochází z Jižních Čech. Ovšem k nám zákazníkům se nedostane. Vyváží se totiž do Turecka, vyjímkou není ani prodej býčího spermatu. Proč? Protože tamní obchodníci skupují ve velkém toto maso v celé Evropě pro jeho oblibu, navíc platí za něj štědré ceny, takže se tento vývoz do muslimských zemí vyplatí i přes vysoké náklady na dopravu. Ovšem, doprava probíhá tak, že zvířata se tam převážejí živá, kdy tráví cca 3 dny v kamionech (povinné přestávky jsou pouze pro řidiče), neboť muslimské země si je chtějí zabít samy dle jejich rituálů. A domácí trh nikdo nepodporuje, stát si pouze pochvauje dobrý obchod s Tureckem v zájmu údajných dobrých vztahů.
Turecko si zničilo zemědělství, a protože vepřové nenapají, potřebují hovězí. Ovšem celé se to vymyká z rukou, neboť Turecko se stalo státem, podle kterého se dnes (01.11.2017) řídí ceny výkupů v celé Evropě.
Podle statistik bylo v loňském roce vyvezeno tolik zvířat, že to představovalo 1/4 z CELÉHO Česka.
Stejné je to i s exportem mléčných výrobků, na kterých profituje např. Madeta. Další mléčné výrobky putuji např. do Libye, Korei, Kolumbie atd.
A tak je to se vším, nulová podpora domácího trhu, ale stát se raduje z toho, jak nám kvete vývoz a dobré vztahy s jinými státy.
Kavlitní produkci máme a v dostatečném množství, ovšem v ČR se vykupuje za málo, tak se vyváží, a nám se sem zase dováží odpad, který za draho kupujeme.
Už fakt neplatí, že bez práce nejsou koláče. teda … pokud ty intriky a zlodějny nejsou taky dřina.
Kdyz sami nemame, proc tedy vyvazime mliko do sousednich statu? A tam jim plati EU, aby toho tolik neprodukovali!
Nejak mi to rozum nebere!
Lištičko, mně to rozum taky nebere.
Jediné, co mi z toho vyplývá je to, že náš stát se ve skutečnosti o obyčejné lidi nezajímá, nechrání nás, své občany, neumí a nechce se za nás postavit.
A opět se vrátím k tomu, co jsem sem psala již na začátku, od doby, kdy tu jsem = politika našeho státu je krátkozraká. V tomto případě v tom, že to naše kvalitní, co naši lidé vyprodukují, není státem podporováno tak, aby to bylo i pro nás k dispozici. Místo toho vše kvalitní jde na vývoz, a jak jsem psala výše, k nám se za to dováží odpad, který za draho kupujeme. No jo, jenže z toho vyplývá co? Nekvalitní suroviny v našem jídelníčku se odrazí na našem zdraví, a to už se dávno děje. Je to smutné.
On není ani tak nedostatek másla, jako že spíše skončil jeho přebytek. LIdi postupně zjistili, že různé nízkotučné mléčné výrobky, které byly doposud v oblibě (a díky tomu byl na trhu přebytek mléčného tuku) se nedají jíst a lidi přešli na výrobky s obvyklým množstvím tuku. To vedlo ke snížení nabídky másla (které se někdy prodávalo pod výrobními náklady) a tedy k jeho prudkému zdražení. No a když se k tomu přidá, že lidi začali kupovat do zásoby, tak to vedlo ke krátkodobému nedostatku. Nyní se to již vrací do normálu a třeba v Albertu mají máslo za 40 Kč a možná bude jeho cena ještě klesat (záleží na tom, jak moc mají lidi narvané mrazáky a tedy zda budou těsně před Vánocemi máslo kupovat).
V nedavnem TV poradu s M. Jilkovou rikali, ze levne maslo je odnekud z mrazaku, kde se skladuje treba dva roky, a ze ho nemame kupovat, ze je to taktika obchodniku, jak dostat do obchodu lidi.
Taky tam doporucili kupovat jen ceske vyrobky. V podstate po vsech tech diskuzich nepodali zadne logicke vysvetleni a spotrebitel nabyl dojmu, ze vina je prave na nem, ze klade naroky.
Az nam jeste zdrazi vajicka, tak si vazte lidi, co vam letos (2017) nabidnou vanocni cukrovi. Ti vas maji totiz opravdu radi
Naprostá většina másla na trhu je z těch mrazáků (včerně třeba předraženého Jihočeského od Madety). Pozná se to podle trvanlivosti (1 měsíc, někdy i déle) a podle toho, že se jmenuje jen "Máslo" a ne "Čersvé máslo". Tedy je to vlastně bývalá "dvojka".
Jediný o kom vím, že dodává na trh Čersvé máslo je mlékárna Poděbrady.
Doba trvanlivosti čersvého másla nemí být (ze zákona) delší než 20 dní od data výroby.
Věk: 23
Město:Plzeň
Tak o tom jsem teda ještě neslyšela že by bylo málo másla. Já třeba slyšela o tom, že je nedostatek koření v některých koutech republiky. Ale tím že je na území České republiky ctěn volný trh a volné tržní prostředí, tak se domnívám, že se to brzy vyrovná a budeme na tom všichni stejně dobře.
10 nejnovějších témat v kategorii:
Téma |
Odpovědí | Otevřeno |
Datum přidání (Autor) |
---|---|---|---|
Avokado - jak poznam, ze je dobre? | 2 | 1917x |
19.02.2022 11:31:55 (Listicka) |
Nealkoholický přírodní kvas - účinky na zdraví, jak chutná, kdo vyrábí | 1 | 1860x |
10.03.2018 22:50:15 (Seriozní muž.) |
Ředění slivovice destilovanou vodou - proč? | 5 | 5945x |
03.01.2018 12:54:25 (JindraSlifka) |
Trvanlivost vína po otevření lahve | 7 | 2978x |
25.11.2017 00:05:16 (Rocker) |
Mořské plody mražené a čerstvé - je velký rozdíl v chuti? (humr, krab, chobotnice) | 1 | 2151x |
20.08.2017 12:59:41 (Karmelaren) |
Karambola - zkušenosti, chutná vám? Kdy hrozí otrava? | 2 | 2299x |
29.04.2017 20:13:32 (Barča) |
Škraloupy na mléku - kam zmizely? | 24 | 6138x |
04.02.2016 10:38:32 (Avatárek) |
Makaróny - proč se přestaly prodávat a proč zmizely z (nejen) českých pultů? | 20 | 4736x |
02.08.2015 21:26:37 (Barča) |
Kvetoucí čaj - kolik čaje se z jednoho květu dá udělat? - zkušenosti, diskuze | 12 | 3426x |
11.10.2014 20:06:22 (Barča) |
Jak dlouho vydrží otevřená láhev saké na vaření? | 12 | 4163x |
13.08.2014 11:27:02 (Miluše) |