Téma: Škraloupy na mléku - kam zmizely?
Ahojte.
Také si pamatujete na doby, když jste byli malí a na mléce se vám dělal škraloup? Stalo se vám to v poslední době? Pokud ne, netušíte důvod? (méně tučné mléko? méně bílkovin? jiný důvod? )
Reakce čtenářů
Odstěhovali se do Německa . Jako veškerá kvalita.
Hromadná migrace škraloupů na západ
Věk: 32
Tedy, dekuji za tema. Zrovna vcera jsem premyslel o mlece, jelikoz me deti ho piji litry.
Ptal jsemse sam sebe kolikaprocentni se vlastne mleko primo od kravy nadoji?
Vim, tabulky, ale tam je vse napsano v gramech ci procentech, ale nikde jasne treba vety krava nadoji 20litru, z toho je 5litu mlecny tuk z ktereho se nasledne dela maslo a syry…
A jak se pak delaji syry? a kdo prisel zrovna na to, ze nejlepsi je delat 30procentni ci 45… proc se nedela treba. podle chuti…
Nad skraloupem jsem jeste nepremyslel, to prijde
Jak se dělají sýry? Teď je všude řada receptů, ale kdysi jsem je sháněla velmi pracně, ještě předtím než jsem se téměř poveganštila a sýry jsem doma dělala, tedy jen ty štěpené kyselinou, ne enzymy. Dneska (04.02.2016) dělám tak maximálně tofu, což se nevyplatí, nebo sojový jogurt, který se vyplatí a hodně.
Ale nedávno jsme si chtěla udělat syrečky, jednak manžel je spíš vegetarián než vegan, navíc s občasnou touhou po řízku (tak 1x ročně) a netučné syrečky by nám prostě udělaly tradost.
Jenže ono to nejde!
V klasickém receptu používáte jako startér už hotový syreček, tedy do připraveného hubeného tvarohu. Pokud syreček nemáte, a dáte tomu volný průběh, je to loterie, protože vám taky může vyjít nějaká strašná divočina. Ale dnešní syrečky už použít nejdou, protože podle předpisů evropské unie se jaksi nemají dál rozkládat, a výrobce musel použít jinou technologii.
Takže jsem zakoupila na naočkování limburský sýr, to je skoro totéž, ale obávám se, že výsledek bude stejný. EU je všude.
Věk: 32
Nejvic me na EU bavi ty jejich normy na vse… vzpominam si, kdyz jsem byl maly, jak jsme se ucili ve skole treba takovou malickost, ze slepice je hrabava, kur hrabavy. proste se tak vylihne a je to jeji primarni zpusob zivota. No a o par let pozdeji ctu clanek, jak ze velke maji mit slepice ty klece. nejspis zakladni podminky pro zivot jiz nepotrebuji. mnoho veci se clovek uci, aby se je pak ucil znovu
Kvalitní mléko, kde škraloup jistojistě bude je z automatu.
Ale dobré vysvětlení kolem mléka je ZDE. Tím je jasně dané, na kterém mléce škraloup bude a kde už nejde o mléko, ale o tzv. modrou vodu.
Koukám, že ta "vychytávka" co mění DNES (04.02.2016) sa datum pěkně znefunkčnuje i linky.
Věk: 32
Taky mi to nejde otevrit a ani nechapu, k cemu je vychytavka dobra…
Dekuji za linky, ikdyz nejdou otevrit
Všechny odkazy s idnes.cz jsem opravil, řešíme to.
Věk: 32
Vsak v poho, vim, ze to opravis, jen jestli uz tech upravenych vychytavek na strankach neni zbytecne moc… je to jen virtualni svet.
Mi i prekvapilo zjisteni, ze souhlasne a nesouhlasne smailiky maji "jmena". to jsem fakt jeste nikde nevidel.
Taky to tady kdysi nebylo, ale my, co jsme stáli v začátcích tohoto webu jsme si to vydyndali. Chvíli to trvalo, protože ani tvůrci webu v tom neviděli žádný smysl, ale vyhověli a věřím, že většina je za to ráda.
To je právě to, že se nelze zavděčit všem. Za těch 15 let webmasterování (nebo web-masérování? ) s tím mám bohaté zkušenosti.
Protože jsi ještě mladý a neklidný a my jsme už starousedlíci a máme rádi své jisté
Věk: 32
S temi smailiky to je od zacatku? jsem si toho nahodou vsiml az ted u mych nesouhlasnych smailiku, kdyz jsem se dival na anketu
myslis ze ten hnuj co se prodava v supergigahypermarketech ktery ma trvanlivost i pul roku a je v nem citit prasek ma neco spolecneho s mlekem? nemas mleko nemas skraloup, ale je mozne ze se bude casem prodavat umely skraloup vyrobeny zas z nejakeho odpadu, hlavne ze to bude vynaset to si pak koupis ten hnus v krabici, k tomu umely skraloup a budes vzpominat na stare dobre casy
ja kupoval v mlekomatu kdyz sem pestoval kefirovou houbu a to bylo neco uplne jineho nez ten hnuj v obchodech
Nejenom škraloupy.
Mléko kyslo vždycky před bouřkou a pak jsme z něho delaly s mamkou tvaroh.
Tvaroh jsem dělala ještě když moje děti byly malé.
Pokud se tvaroh nespotřeboval jinak, dělal se z něho sýr (posolit, pokmínovat a nechat dozrát.
No, a to mě zajímá, s tím tvarohovým sýrem, napsala bys mi prosím, jak jste ho nechával zrát? Teplota, zakrytý, míchat denně, a tak?
Díky.
Nedavno byly v Penny ohromne fronty. Obchod byl plny duchodcu, vsichni meli ve vozicich plna plata s mlekem 0,5%. Jak to muze nekdo pit? Ja si radeji koupim jedno selske cerstve mleko nez deset 0,5%. A pani JS ma pravdu, mleko nezkysne ale zhorkne!!
Zajimave je, ze tady z Jiznich Cech odvazeji Nemci denne cisterny s cerstvym mlekem a pak ho zpracovavaji na dobre cerstve mleko, ktere prodavaji jeste levneji nez u nas.
na cem by takovi zlodeji jako treba Babis vydelavali? nase dobre mleko odvezem za par drobnych a predrazeny hnuj vyrobime, dokud budou lidi ten odpad kupovat tak se proste vyrabet bude
sama si to videla v tom penny, daji slevu na odpad a duchodci a vsichni ti co strasne studujou letaky uz stoji fronty, na duchodcich co chodi o holich a strasne se litujou je pak videt jak jsou na tom spatne, vidi slevu tak zapomene i na hul a kdyz je treba tak hodi salto pres mrazici pulty, hlavne aby vybojoval svoje 3 krabicky "mleka"
Kdyby tri, ale oni jich meli vetsinou 20-30!!
Naši říkaj, že jejich kočky kupovaný mlíko nepijou, jenom domácí přímo od krávy. Dříve prý pily i kupovaný.
Úplně jsem zapomněl, jak veliký škraloupy se na mléku dělaly. Dnes (05.02.2016) už ne. Třeba je to z nařízení EU.
Zakoupila jsem (opet v Penny, jelikoz tady je nejbliz) farmarske mleko. Melo nahore smetanu a je to skutecene mleko! Kocickam by jiste chutnalo taky. Jen ta cena by mohla byt trochu nizsi - 26Kc.
Tak to si pamatuju velice dobře, škraloupy-brrr
10 nejnovějších témat v kategorii:
Téma |
Odpovědí | Otevřeno |
Datum přidání (Autor) |
---|---|---|---|
Avokado - jak poznam, ze je dobre? | 2 | 2175x |
19.02.2022 11:31:55 (Listicka) |
Nealkoholický přírodní kvas - účinky na zdraví, jak chutná, kdo vyrábí | 1 | 1891x |
10.03.2018 22:50:15 (Seriozní muž.) |
Ředění slivovice destilovanou vodou - proč? | 5 | 5974x |
03.01.2018 12:54:25 (JindraSlifka) |
Trvanlivost vína po otevření lahve | 7 | 3001x |
25.11.2017 00:05:16 (Rocker) |
Je pravda, že je nedostatek másla? | 15 | 2466x |
31.10.2017 21:20:46 (Barča) |
Mořské plody mražené a čerstvé - je velký rozdíl v chuti? (humr, krab, chobotnice) | 1 | 2184x |
20.08.2017 12:59:41 (Karmelaren) |
Karambola - zkušenosti, chutná vám? Kdy hrozí otrava? | 2 | 2323x |
29.04.2017 20:13:32 (Barča) |
Makaróny - proč se přestaly prodávat a proč zmizely z (nejen) českých pultů? | 20 | 4775x |
02.08.2015 21:26:37 (Barča) |
Kvetoucí čaj - kolik čaje se z jednoho květu dá udělat? - zkušenosti, diskuze | 12 | 3452x |
11.10.2014 20:06:22 (Barča) |
Jak dlouho vydrží otevřená láhev saké na vaření? | 12 | 4197x |
13.08.2014 11:27:02 (Miluše) |