Téma: Rozdíl mezi sušeným sójovým mlékem a ovesným mlékem
V naší domácnosti mléko již léta místo v lednici nemá. Nahradili jsme jej sušeným sójovým mlékem, které využíváme při vaření, vaření ovesné kaše a máme jej rádi do kávy. Na stole máme pořád dvě malé skleněné dózy se sušeným mlékem, které si rádi dáme do kávy. V jedné je, sojové sušené mléko pro dámy, a v druhé ovesné sušené mléko pro pány. Každý kdo přijde k nám, se ptá, proč je dobré pro dámy sojové a pro pány ovesné sušené mléko. Kromě toho, že to máme tak zažité, tak naše odpověď je asi taková.
Jestli je lepší sojové mléko pro ženy a pro muže méně je zatím ne zcela vyjasněná otázka. Sója obsahuje mimo mnoha velmi užitečných látek a komplexních bílkovin i takzvané Fitoestrogeny. Fitoestrogeny jsou látky, které se v ženském těle přeměňují na „ženské“ hormony estrogeny a jsou tedy vhodné zvláště pro ženy, kterým se snižuje vlastní tvorba estrogenů, například, kterým se blíži menopauza. Jsou tak dobrou prevencí osteoporózy, rakoviny a snižují projevy stárnutí. Někteří autoři tvrdí, že v mužském těle se fitoestrogeny přeměňují na „mužské“ hormony androgeny, ale jiný tvrdí, že se naopak tím blokuje tvorba vlastních androgenů. Proto určitá pochybnost vhodnosti sóji a sojových produktů pro muže. Dále pak není zcela jisté, zda produkty ze sóje u nás na trhu nejsou zcela určitě z geneticky modifikované sóji.
Doporučuji proto i jako náhradu kravského mléka, mléko ovesné.
Kdo pije čaj z ovsa, dělá vždycky hopsá…tvrdili předkové, my dnes víme, že má i krásnou a zdravou pleť.
Oves byl vždycky, po celou lidskou historii, základní obilninou na našich územích. Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organizmu. Obsahuje – jako ostatně i jiné obiloviny – složité cukry, které mají pro nás zásadní význam. Doplňují širokou paletu nejrůznějších minerálů, vitamínů, bílkovin důležitých pro zdravý život. Oves má velmi kvalitní složité cukry, které se rozkládají v zažívacím traktu plynule a vstřebávají se podle potřeby organismu. Na rozdíl od cukru jednoduchého (řepný cukr) nezatěžují slinivku břišní ani jiné orgány. Lidé zjistili, že dává sílu na delší dobu. Proto dnes například horolezci a jiní výkonní sportovci zařazují do své potravy ovesné produkty.
Výluh z ovesných zrn podporuje činnost ledvin, odstraňuje nespavost, tlumí činnost štítné žlázy, je tudíž dobrým prostředkem i proti tzv. rodové obezitě. Velmi dobře působí proti průjmům. Dříve se podával také jako podpůrný lék při zánětech pankreasu (slinivky břišní).
Jestli máte nějaké jiné postřehy, rádi si je přečteme. Děkujeme. Plutovci.
 
 
 
				
				
					(1 člověk)
				
				  				
					
				
				
					(0 lidí)
				
				  Stránka otevřena 6032x Předchozí téma | Další téma
Reakce čtenářů
Jenže Ty píšeš o ovesném mléku, ale tam čtu, že se hopsá po čaji    
Kdo pije čaj z ovsa, dělá vždycky hopsá…tvrdili předkové. Já ne.
Milý Pluto. Pokud mi tady napíšeš recept, jak mohu získat ovesné mléko ktřeba nějakým louhováním vloček, tak to beru. Ale v žádném případě nemám chuť na nějaký prášek jenom kvůli tomu, že je na krabici napsáno, že se jedná o sušený nápoj. O čaji raději prozatím psát nebudu, neboť něco podobného vidím poprvé. Ale budu zkoumat. Hopsám prozatím i bez něho, ale možná, že budu hopsat rychleji po jeho požití... Ne, neber to vážně, zlehčuji to, samozřejmě, aby byla nějaké legrace. Ale přesto nevěřím hezky pomalovanavým krabicím. Četl jsi, co všechno je tam přidané? Z poslaného obrázku to není jasné. Ale ruku na srdce, nic moc to nebude.
Nápoj ovesný instantní 400 g ASP
 Instantní ovesný nápoj Oves Milk je vhodnou alternativou ke kravskému
 mléku. Oves Milk téměř neobsahuje lepek, neobsahuje cholesterol, 
 laktózu ani geneticky modifikované organizmy. 
 
 Nápoj ovesný instantní 400 g ASP - Podrobná charakteristika
 Jednou ze zásadních výhod je zvýšený obsah rozpustné i nerozpustné
 vlákniny nutné pro správnou činnost zažívacího traktu. Ovesný nápoj má
 schopnost zasytit a proto je vhodnou součástí redukčních diet. 
 Přítomnost betaglukanů napomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. 
 Ovesný nápoj prospěje osobám trpícím chronickou zácpou a průjmy. Oves
 Milk slouží k přípravě nápoje, pokrmů, v nichž zcela nahradí sušené
 kravské mléko nebo pšeničnou mouku. Používá se k běžnému pití, vaření, 
 pečení, spolu s cereáliemi k přípravě snídaní. Je možné ho také použít
 na zahušťování polévek a omáček. 
 Složení: Ovesná mouka jemně mletá a zpracovaná v páře (20%), creamer
 {glukózový sirup, částečně ztužený kokosový tuk, emulgátor (E 472e), 
 stabilizátor (fosforečnan draselný E 340), protispékavá látka (oxid
 křemičitý E 551)}, glukózový sirup, fosforečnan vápenatý E 341, 
 fosforečnan draselný E 340, sůl. 
 Návod k přípravě: Rozmíchejte 25 g (2 polévkové lžíce nebo 6 čajových
 lžiček) nápoje v 250 ml teplé vody. Při přípravě studeného nápoje
 použijte mixér. 
 Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2 128 kJ/508 kcal. Bílkoviny: 2,8
 g. Sacharidy: 68,0 g (z toho laktóza 
 nasycené mastné kyseliny 5,3 g, mononenasycené mastné kyseliny 3,9 g, 
 polynenasycené mastné kyseliny 5,8 g). Vláknina: 20 g (z toho
 betaglukany 0,5 g). Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod. ):
 cholesterol 
 mg (65% DDD), gliadin 
 Skladování: Uchovávejte při teplotě do 24 °C a relativní vlhkosti
 vzduchu do 70%. 
 DDD: Fosfor 532 mg (66,5% DDD), vápník 520 mg (65% DDD); DDD -
 doporučená denní dávka. 
 Alergeny: Obsah gliadinu 
 zpracovává sója, oves, ječmen, pšenici a sušené mléko. 
 Obsah balení: Na přípravu 4 litrů. 
 Legislativní zařazení: Instantní obilný nápoj. Dehydratovaný výrobek. 
 Upozornění: Není vhodné pro děti do 3 let. 
Recepty na ovesná mléka a jedno sojové
 
 Rychlé ovesné mléko
 Autor: inishkea, 2.7. 2009
 Suroviny
 3 pl jemných ovesných vloček • 300 ml horké vody •
 Postup
 Ovesné vločky zalejeme vroucí vodou a necháme alespoň 1 - 2 hodiny
 odstát. Pak je rozmixujeme najemno a hustou tekutinu přecedíme přes
 jemné síto. Získané ovesné mléko zředíme na požadovanou hustotu a
 případně dochutíme - medem, cukrem, karamelem, špetkou soli…
 
 Ovesný nápoj
 Autor: inishkea, 2.7. 2009
 Suroviny
 50g ovesných vloček nebo vařeného ovsa, 50g strouhaného kokosu nebo
 ořechů, 20g medu a 150ml vody. 
 Postup
 Ve vodě 10 min. mírně povaříme oves s kokosem, poté přidáme med, 
 rozmixujeme a naředíme vodou dle potřeby. 
 
 Obilné mléko pro miminka
 Autor: inishkea, 2.7. 2009
 Suroviny
 /4 šálku sladké rýže (druh kulaté rýže), 3/4 šálku hnědé rýže (rýže
 Natural), 1 polévková lžíce sezamských semínek, 1 šálek vody, 1
 špetička mořské soli • Čas přípravy: 5-10 minut, čas tepel. úpravy:
 30-45 min. •
 Postup
 Tento nápoj je vhodný pro miminka, když matka nemá dostatek mléka. 
 Nicméně, protože některé enzymy obsažené v obilovinách se ztrácejí při
 opražování, ještě lepší náhradou za mateřské mléko je mléko rýžové. 
 Obilné mléko je skvělá pochoutka i pro dospělé a starší děti a dobře
 pomáhá při trávení. Hojí podrážděný nebo slabý žaludek. 
 1) Opražte zvlášť celozrnnou rýži a zvlášť semínka a společně je rozemelte. 
 2) Jedna čajová lžička tohoto "sušeného mléka" s několika zrnky mořské
 soli je odpovídající množství na jeden šálek vody. (Zbytek prášku si
 nechte na příště). 
 3) Lehce povářejte asi 30 minut. 
 4) Obilné mléko se podává vlahé až teplé. 
 
 Mléko z ovesných vloček
 Autor: inishkea, 2.7. 2009
 Suroviny
 Ovesné vločky 4 lžíce, kokosová moučka 1 lžíce. Místo kokosové moučky
 můžeme dát rozmixované mandle nebo • lískové ořechy. •
 Postup
 Přísady necháme hodinu stát v 500 ml vody, pak vše 5 minut povaříme a
 scedíme. Před podáváním promícháme. 
 Zbytek po zcezení nevyhazujeme, ale použijeme při přípravě kaší aj. , 
 obsahuje ještě mnoho cenných látek. )
 
  Domácí ovesné mléko a další rostlinná mléka ( Z knihy Zdravé recepty)
 10 dkg ovsa bezpluchého opláchneme, vložíme do 1,5 l studené vody a
 necháme přes noc namočit. Poté necháme krátce!! přejít varem a po
 krátkém vychladnutí rozmixujeme a přecedíme přes jemné síto (spíše
 přepasírujeme). Ovesnou kaši, která zbyde po scezení na sítku, 
 nevyhazujeme, ale můžeme přidat do dalších jídel, popřípadě ochutíme
 ovocem a oříšky nebo semeny a sníme jako lehkou svačinku. Mléko před
 pitím promícháme, neboť se usazuje. Co je však nejdůležitější, stejný
 postup jako u tohoto ovesného mléka platí i pro další rostlinná mléka. 
 Takže můžeme použít sójové boby, pohanku, ječmen, žito, pšenici, 
 fazole, čočku, hrách, rýži apod. Oříšky, mandle, sezam, slunečnici, 
 kokos, konopné semínko a jiné připravíme bez nenamáčení a vaření. 
 Prostě na studeno. Je to i zdravější. Z vlastní zkušenosti víme, že
 ani nám se tyto výrobky napoprvé skoro nikdy nepodařily, až po
 několikátém zkoušení. Takže - nenechte se odradit, je to i o
 trpělivosti. 
 
 Sojové mléko ( Z veganských receptů)
 Z tohoto množství uděláte litr sojového mléka
 Suroviny:
 ·       1 litr vody
 ·       80 - 100g sojových bobů
 ·       špetka soli
 ·       1-2 lžíce třtinového cukru
 Postup:
 Sojové boby nechte ve vodě nabobtnat přes noc. Slijte vodu a sojové
 boby důkladně rozmixujte společně s jedním litrem čerstvé vody. Směs
 nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 20
 - 30minut. Poté uvařenou směs přeceďte a sojové mléko ochuťte špetkou
 soli, cukrem a dalšími přísadami podle vaší chuti. 
 Takto připravené sojové mléko skladujte v ledničce maximálně týden. 
 
  Ovesné mléko namísto koj. kravského mléka
 [10.11. 2007]
 
  POTŘEBNÉ PŘÍSADY
  
1 hrníček ovesných vloček v BIO kvalitě, 7 dílů pramenité vody, 
 čtvereček řasy WAKAME, 20 g slunečnicových semínek. rýžový slad. 
 
 POSTUP PŘÍPRAVY
 
 Vše namočíme přes noc a ráno uvaříme cca 1 hodinu, přecedíme a
 doslazujeme rýžovým sladem. Toto mléko se může podávat dětem od 8. 
 měsíce namísto kojeneckého mléka. 
 
  Další  snadné ovesné mléko
 Suroviny: jemné ovesné vločky, 300 ml horké vody
 
 Postup: ovesné vločky zalijeme vroucí vodou a necháme alespoň 1-2
 hodiny odstát. Pak je rozmixujeme na jemno a hustou tekutinu přecedíme
 přes jemné síto, plátenko. Získané ovesné mléko zředíme na požadovanou
 hustotu, dochutíme medem a špětkou soli. 
 
Kvalitní sojová i ovesná mléka s vysokým obsahem proteinů mají výrobky ASP CZECH s. r. o. Slušovice. 
Bezva, něco z toho určitě vyzkouším.
Já jsem se s mléčnými vyrobky rozloučil již před asi 22 lety, dnes vidím, že to bylo rozhodnutí velmi dobré. Rozhodně jsem je nepotřeboval a nebudu potřebovat něčím nahrazovat.
Sojové mléko není mléčný výrobek. Mléko bych nikdy v mém mladém věku  nepil.  
Věk: 42
Slyšela jsem, že se dá v oceánem sušeném mléku obalit třeba vanilkové rohlíčky? Dá se tedy použít jako cukr? Děkuji Jana

 
				
.jpg)
.jpg)
			
				
				







