Téma: Zelenina z konzervy - obsahuje stále vitamíny a minerály?

06.12.2012 17:00
Uživatel: Insmouth
Věk:  29
Odpovědí na téma: 3
Text: 

Je konzervovaná zelenina stále ještě zdravá? Např. když si koupím fazole nebo hrách v konzervě, jsou tam ještě vitamíny a minerály? Zkrátka, zda je důležité např. ty luštěniny kupovat sušené a namáčet si je, nebo stačí jednoduše ta konzerva a výživové látky z ní získám také?

Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
06.12.2012 17:55 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Zelenina z konzervy - obsahuje stále vitamíny a minerály?
Text uživatele: 

Jsou termostabilní a termolabilní vitamíny. Mezi silně termolabilní vitamín patří vitamín C - kyselina askorbová. Ten je citlivý nejen na vysoké teploty, ale i na styk se vzdušným kyslíkem a některými kovy (nože atd. ) - napatří mezi tyto kovy ale ocel, vitamín C je na ocelový nůž inertní.

S minerály takový problém není a když zelenina obsahuje selen, vápník, křemík, hořčík apod. , tak jsou tam furt a nic moc jim nevadí.

Varem (konzervace) nebo zamražením se nění struktura zeleniny, což ale nemá zásadní význam - pořád jsou to cukry, tuky a bílkoviny (někeré bílkoviny jsou dokonce stravitelnější po varu).

 
10.12.2012 09:14 Uživatel: marki
55764725468133259401.gif
500-1000
Téma: Zelenina z konzervy - obsahuje stále vitamíny a minerály?
Text uživatele: 

Je zajímavé, že vitamín C se rychle ničí při vysokých teplotách, ale pokud se přidá citron do horkého čaje /voda právě prošla varem/ neničí se tolik jako při nižších teplotách. Dochází k denaturaci bílkovin, které vitamín C ochrání. Ze stejného důvodu je dobré dávat brambory až do vařící vody. Co je na tom pravdy?

 
10.12.2012 12:34 Uživatel: Avatárek
Věk:  37

Město:Olomoucko

1368097599_avatar-smile.jpg
13000-14000
Administrátor
Téma: Zelenina z konzervy - obsahuje stále vitamíny a minerály?
Text uživatele: 

U citronu nevím jak to je, ale u papriky to tak prý skutečně je. Dělaly se testy na plněných paprikách a prý měly dost vysoký obsah vitamínu C.

Každopádně PLATÍ U CITRONU A MEDU DÁVAT HO DO VLAŽNÉHO ČAJE kolem 40°C. Platí to hlavně u medu, protože ty zdravé bílkoviny, které obsahuje při teplotě nad cca. 42°C denaturují (rozpadnou se) a med už nemá léčebné účinky. Je to defacto jen cukr a chaotická změť aminokyselin.

 

Díky, že jsi na to narazila.

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Zelenina z konzervy - obsahuje stále vitamíny a minerály?
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Ochrana proti spamu

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Statistiky

Nové odpovědi dnes: 0
Nová témata dnes: 0
Dneska bylo odpovězeno na: 0 témat
Počet témat celkem: 16039
Počet odpovědí celkem: 172963
Počet registrovaných: 4839 uživatelů
Nejčtenější za 7 dní: Rozchod se ženatým mužem
Nejkomentovanější za 7 dní: Rozchod se ženatým mužem
Nejvíce navrhované na smazání

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny