Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze

19.11.2016 19:25
Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Odpovědí na téma: 9
Text: 

Ahoj lidi,

potřebuji poradit ohledně čtečky knih. Něco jsem si o nich načetla, ale přesto z toho tak úplně moudrá nejsem.

Tchýni je 80 a není zrovna technicky nijak zdatná. S obtížemi zvládá seniorský telefon a to jen pro volání, jak číst nebo poslat sms prostě nezvládá.

Nemá koníčky ani žádné zvláštní záliby, jediné, co jí kdy bavilo je číst drby bulvárních časopisů. Jenže čtení už nějakou dobu nepřichází v úvahu, protože musí nosit brýle a k tomu používat lupu, protože se jí "oči spolu nedokáží dohodnout" a to jí prostě tvrdě nebaví, takže je znuděná.

Když jí zvětším obraz na televizi, tak si s brýlemi čte dobře.

Aktuálně je v nemocnici a ještě nějakou dobu bude, takže situace je o to horší a tam už ji ani televize nebaví, chtěla by si, alespoň číst, jenže jak už jsem psala výše.

Tedy uvažovali jsme o tom jestli by jí nepomohla čtečka knih, protože fakt už nevíme co a ona je nadšená, že by si zase četla.

Samozřejmě se předpokládá, že bych jí vše připravila tak, aby to pro ní bylo co nejjednodušší.

Jde mi jednak o to, zda se vůbec do čtečky knih dají stahovat tyhle bulvární plátky? Alternativou by mohl v tomhle být tablet, ale dost pochybuji o tom, že by ho zvládla obsluhovat a navíc oproti čtečkám jsou těžší a váha je také důležitá.

Samozřejmostí je, že musí mít podsvícený displej, komunikovat česky, zvětšovat text - dělá se to? a také by měla mít přiměřenou velikost (ne moc malá) a zároveň i ne moc těžká.

Za rady Vám velmi děkuji, potřebovala bych to opravdu co nejdřív.

Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 1104x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Elektronická čtečka knih pro seniora
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
20.11.2016 13:28 Uživatel: Rybka
539188_316716321756941_829215329_n.jpg
5000-6000
Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

 

Veselko, dokážu Ti odpovědět jen na jednu otázku  a to na zvětšení písmen na čtečce. To opravdu jde, ukazovala mi to jednou neteř na své čtečce, že písmena lze zvětšit i na 1,5 cm.

Jinak na you tube je hodně videí o čtečkách, tak pokud jsi to ještě neudělala, tak se mrkni i tam. Tady je jedno z nich :

 

 
20.11.2016 16:12 Uživatel: Hříbeček
Věk:  66
1374524401_002.JPG
3000-4000
Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Veselko, podsvícení má u Amazonu Paperwhite 3 a u PocketBooku model 626. Cena těch podsvícených je trochu vyšší. Začíná na 3000 Kč až zhruba do 4500 Kč. Knihy si musíš dokoupit a nebo shánět ty, které jsou uvolněny z autorských práv. Většinou se jedná o klasiku.

 
20.11.2016 21:36 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Moc vám oběma děkuji za odpovědi. Čtečku už jsem pořídila.

Původně jsem chtěla Pocketbook, protože oproti Kindlu má češtinu, jak jsem se dočetla. Jenže klasická čtečka nemá barvy, což pro člověka, který čte knihy, jako třeba já, je bezvadné (už vím, co si někdy budu přát), ale mojí tchýni fakt nic jiného než bulvár s obrázky nezajímá.

 

Z toho důvodu jsem koupila Approx Billow Ebook E2TB. Splňuje v zásadě vše nutné. Jenže narazila jsem na problém se kterým si neumím prostě poradit.

 

Do pc jsem si nainstalovala Adobe Digital Editions přes který se má do čtečky nahrát obsah a to je ten problém. Nejdřív ten obsah musím nahrát do počítače a zde jsem v koncích. Zakoupila jsem jí několik časopisů, emailem mi přišel odkaz na čtení, ale jak na uložení jsem nepřišla.

 

Chtěla jsem jí tam alespoň zatím nahrát nějakou hudbu či video, protože to také umí, ale opět jsem narazila na problém, že nic z toho, co mám v počítači nemá správný formát. Prostě jsem v koncích, něco dělám špatně.

 

Nejjednodušší pro mě by bylo koupit jí tablet, to chápu a ovládám, ale obávám se, že by se s ním nedokázala sžít, zejména to dotykové ovládání by jí, jak jí znám, dělalo velké problémy.

 

Budu to muset ještě víc prostudovat, návod je. no prostě krátký…

 
20.11.2016 23:21 Uživatel: Kateřinaa
Věk:  40
Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Téma sleduji, protože také zvažuji čtečku jako vánoční dárek pro jednu příbuznou a jen poznámka - vyjela jsem si tu tvou značku a podle Alzy je často reklamovaná a sama Alza doporučuje, aby zákazník zvážil nákup jiného přístoje.

To jen pro případ, že by tě to zajímalo a jestli třeba nemáš možnost ještě vrátit ve 14denní lhůtě.

 
20.11.2016 23:28 Uživatel: Hříbeček
Věk:  66
1374524401_002.JPG
3000-4000
Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Podle toho co zrovna otéto čtečce vím, tak to není nic dobrého. Celkem se dost reklamuje. Ale to Tě asi tak moc netíží. Tak trochu k těm parametrům, který Tě zajímají. Statické obrázky musí být v BMP, GIF, JPEG a nebo PNG. Textové formáty v FB2, EPUB, PDF, TXT, RTE, HTML, PD3 nebo v MOBI.

Obrazový formáty MPEG-4, FLV, AVI. 3GP, MPEG a nebo RMVB. Audio formáty jso používané MP3, WMA, WAV, AAC, OGG, FLAC a nebo APE.

Do těchto formátů musíš vždyvše převést, jináč to nejde.

 
21.11.2016 00:24 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Kateeřina a Hříbeček - já ty recenze četla, ale týkalo se to spokojenosti, nikoliv poruchovosti, což mě zajímalo.

Kdybych si vybírala čtečku pro sebe, tak si jí nevyberu, šla bych do Pocketbooku, ale tahle jediná splňuje to, co chce tchýně, tedy barvičky a obrázky jako v časopisu a je i šikovně nešikovně ovladatelná. Mě by ta tlačítka iritovala, protože jsem prostě zvyklá na dotykový displej, ale pro tvrdé ruce je tohle ideál. Není ani složitá na ovládání, taková docela intuitivní. Ovšem až na podrobný návod podle kterého bych mohla postupovat.

 

Nahrávání souborů do pc jsem vyřešila, asi trochu pra. ácky, ale nahraji přes aplikaci do mobilu a z něj stáhnu běžným způsobem na pc.

Ovšem stále si neumím poradit s ukládáním, resp. zobrazením ve čtečce. Formáty jsou všechny ty podporované, přesto mi to hlásí problém formátu a je jedno jestli je to hudba, video nebo četba.

 

 

 
21.11.2016 00:40 Uživatel: Kateřinaa
Věk:  40
Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

No podle Alzy jde o často reklamované zboží (kazovost nad 10%). Kvůli pouhé nespokojenosti reklamovat nelze. Takže je otázka, jestli třeba to, že ti nefungují ty podporované formáty není třeba jen známka toho, že výrobek je vadný.

 
21.11.2016 00:42 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

To je možné, nevím, já si četla recenze i jinde než na alze a většina se týkala nespokojenosti zejména s tlačítky.

 

Jinak mp3 se zadařilo, ostatní stále trvá.

 
21.11.2016 01:01 Uživatel: Veselka
Věk:  34
Sweete.gif
3000-4000
Téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Text uživatele: 

Problém už je v zásadě téměř vyřešen.

Nakonec jsem vyzkoušela různé soubory v daných formátech a s některými není žádný problém. Čili nejde jen formát koncovky, ale i o celkové parametry. Jdu hledat rozdíly.

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Elektronická čtečka knih pro seniora - zkušenosti, tipy, diskuze, reference, recenze
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Ochrana proti spamu

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny