Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření

19.06.2012 23:52
Uživatel: Pluto
1482619599_pluto13.gif
7000-8000
Odpovědí na téma: 9
Text: 

Pomleté ovesné vločky můžou v mnohém nahradit bílou mouku. Samozřejmě, že mnoho lidí si to neumí vůbec představit. Patřil jsem k nim také. Proč zrovna ovesné vločky. Na oves je naše tělo již nastaveno od pradávných dob, je to jedna z původních obilnin v Evropě.   Oves obsahuje množství bílkovin, vlákniny rozpustné i nerozpustné, dále množství vitamínů, minerálů, fitonutrientů. Oves, což je velmi důležité, obsahuje tak zvané, pomalé cukry, které se v našem těle uvolňují delší dobu a oves má tedy nízký glykemický index, na rozdíl od bílé pšeničné mouky. Oves nezpůsobuje prudké výkyvy v produkci inzulínu a obsahu cukru v krvi, méně zatěžuje tělo při zpracování cukru. Oves tedy dodává našemu tělu energii delší dobu, než jiné potraviny.

  Jemné ovesné vločky s klíčky – využití při vaření.

1. Při obalovaní řízku. (použit pomleté ovesné vločky místo mouky)

2. Při zahušťování všech polévek a omáček. (například do svíčkové: do smetany zamícháme pomleté ovesné vločky)

3. Do palačinkového těsta nebo na lívanečky.

4. Noky do polévky. (do vajíčka dáme celé nebo současně semleté vločky promícháme a pak lžíci naházíme do vroucí polévky)

5. Na jíšku do polévek.

6. Přidáním do sekané, nebo karbanátků, místo strouhanky a také na obalování karbanátků.

7. Přidávat ovesné vločky do bílých smetanových jogurtů.

8. Vařená ovesná kaše + místo cukru přidat sušené slivky nebo meruňky. (vhodné je i čerstvé místní ovoce)Pro ty, kteří musí mít kaši sladkou sladíme Stévií, nebo po částečném vystydnutí kaše pod 40 C osladíme medem.

 Balík ovesných vloček s klíčkami, stojí 500g –průmerně 20Kč.

alt

 Na internetu je spousta receptu „vaření s ovesnými vločkami. “ 

 Něco o bíle mouce. Bíla mouka zbavená otrub, existuje teprve asi 180 let.

Obilí obsahuje tu nejvyšší koncentraci škrobů. Škrob jako takový není rozpustný ve vodě a jestliže mluvím o škrobu, pak mám na mysli vařené a jinak zpracované zrní a produkty z obilí, stejně jako všechny výrobky z mouky. Dnes (většinou)je chléb a všechny škrobové produkty, prodávané v obchodech, vyráběn „z jemno mleté“ mouky. (I takzvané celozrnné produkty obsahují jen velmi malé množství skutečně celozrnných složek. )

Dříve veškerá mouka ze mlýna byla jednoduše celozrnná mouka a obsahovala všechny přírodní živiny. Zevní obal zrna obsahuje mnohé z nejdůležitějších vitaminů k udržení zdraví, jako například biotin, riboflavin a kyselinu nikotinovou, dále mnoho minerálů a vlákninu. Bez nich se jedná o chybnou výživu, které vede k spoustě nemocí, např. k zácpě, překyselení organismu a všech s tím spojených důsledků nemocí.

Zde jsou některé choroby, u kterých bylo prokázáno, že jejich příčina leží v nadměrné konzumaci produktů z bíle mouky: rozšíření srdce, akutní chudokrevnost, otoky nohou, ochrnutí, osteoporóza atd. Slovy nelze popsat jako, jak je nebezpečná konzumace pečiva z bílé mouky.

 


Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 5808x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití v domácnosti při vaření
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
20.06.2012 05:43 Uživatel: Barča
1564813088_lvice.jpg
Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Text uživatele: 

Díky Pluto za zajímavé téma. Ovesné vločky jsem naposledy používala pro svého syna, když byl maličký. Sunar s vývarem, nebo do přesnidávek. A zdá se, že se k nim zase vrátím. Tvůj nápad nastolit toto téma určitě pomůže i jiným přehodnotit některé složky ve stravování. Jen málokdy se zamýšlím na dávno vžitými používanými potravinami, no tentokrát se cítím přesvědčena. Ještě jednou - díky.

 
20.06.2012 11:19 Uživatel: Pluto
1482619599_pluto13.gif
7000-8000
Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Text uživatele: 

 

Také jsme dělali klukům odvar s ovesných vloček na sunaru. Jinak jsme si to ani neuměli představit. Úplně jsem na to zapomněl. Můžu říci, že pokud pili tento sunar, nebyli vůbec nemocní. Chodili jsme k doktorce do roka a půl jenom na takzvané povinné prohlídky a očkování. Po roce a půl už pili plnotučné mléko a už se sem tam přiloudila i nějaká nemoc.

 
20.06.2012 07:22 Uživatel: Julie
Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Text uživatele: 

bowl  Ovesné vločky používám. Dělám z nich domácí műsli a také jako zavářku do polévky. plate Ovesné vločky snižují tlak a cholesterol. glasses-nerdy

 
20.06.2012 08:43 Uživatel: MitsCa
Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Text uživatele: 

Zajímavé, ale jinak blééé. Vločky, müsli apod. nemusím. Radši pořádný kus flákoty nejlépe hovězí středně propečené, aby bylo trošku krveeeee.....  excited

 
20.06.2012 09:06 Uživatel: marki
55764725468133259401.gif
500-1000
Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Text uživatele: 

Ovesné vločky jím ráda. Sladkou ovesnou kaši, vařenou v mléce však nesnáším od mateřské školky. Místo toho dle jogínů dělám: cibulka + česnek osmahnutá na olivovém oleji, rajče do stavu kaše, vločky a trochu vody, majoránka a hotovo. Nahoru plátek sýra. Vločky prostě miluju.

 
20.06.2012 09:41 Uživatel: Wolfg
Obraz019.jpg
500-1000
Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Text uživatele: 

 

Řada obilovin v původní podobě je zdravá. Třeba ječné kroupy a mouka z nich, žito a zkuste triticale. Obilovina byla původně vyšlechtěna jako krmná, ale dnes se běžně používá. Při vaření rýže přidávám nabobtnalou pšenici. Nejen že vyčistí trubky, ale vytváří v puse příjemné hmatové pocity. Pokud ji necháme správně naklíčit, a to vůbec není jednoduché, získáme lépe stravitelné cukry. Škrob se mění na maltózu a částečně dextrin. Postup jsem našel v potravinářské chemii z r. 1944 a funguje bezvadně.

Nemusíme navštěvovat zdravé prodejny. Přímo naopak. Často mají produkty balené v neprůhledných obalech a tím pádem kupujeme zajocha, ále v hezkým pytlíku. Když se šidí kdeco, nevidím jediný důvod, proč by existovaly výjimečné prodejny. Stačí objet vesnice a nakoupit obilí. Kvalitní pšenice má buclatá zrna, ta svrasklá bývala určena ke krmení dobytka. Doma ho usuším v teplé troubě a uložím v PET flaškách v temnu

 
20.06.2012 20:12 Uživatel: dagmon
čarodějka.gif
500-1000
Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Text uživatele: 

Ovesné vločky dávám do domácího chleba, zahušťuji polévky, a nyní zkusím pomlít a obalovat v nich ty řízky. díky za inspiraci. Tedy musím se podívat po těch s těmi klíčky. Já totiž kupuji normální ovesné vločky, nebo pohankové. Ale určitě se po nich poohlédnu.

Jsem dítě vesnice a tak si pamatuji, že mou nejoblíbenější pochoutkou bylo "žrádlo" pro prase. Byly to uvařené brambory ve slupce, hojně zasypané šrotem, a zalité horkou vodou. nechalo se to pod poklicí nabobtnat, pak se to promíchalo a dávalo čuníkovi. Já jako dítě, kroužila kolem vonícího kotle, a baštila rukou tu dobrotu....

Děkuji mým předkům, že mne od kotle neodháněli, zřejmě jsem si už v dětství vytvořila zdravý základ. Co tělu dáváš, tak také odpovídá.

 
21.06.2012 10:20 Uživatel: Pluto
1482619599_pluto13.gif
7000-8000
Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Text uživatele: 

 

Můžeš nám napsat prosím recept na domácí chleba, kde přidáváš vločky? Díky. My pečeme žitný chléb, ovšem když nám zbude čas, protože je to dost pracné a časově náročné, zato výsledek je mňam.

 
20.06.2012 21:28 Uživatel: Rybka
Téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Text uživatele: 

Dnes jsem uvařila výbornou polívku, do které jsem dala zeleninu, čočku, trochu krup a ovesné vločky. Na závěr přetlačený česnek a pažitka. Mňam.... byla výborná. Díky Pluto za inspiraci... happy Jinak mám ještě ráda vločky s jogurtem, ale s těmi řízky to také určitě vyzkouším. Teď jsem si několikrát koupila sušenky z ovesných vloček... výborné.... , tak si je chci upéct po domácku.

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Jemné ovesné vločky s klíčky a jejich využití při vaření
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Statistiky

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny