Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné

18.09.2016 16:02
Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město: Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Odpovědí na téma: 19
Text: 

Ahojte,

zajímalo by mě, zda má někdo zkušenosti s nákupem přes polské allegro, je to mutace našeho aukra. Tázala jsem se prodejce, kolik by stálo poštovné do ČR, napsal, že doporučený dopis 18 a něco málo zlotých. To je docela dobrá cena. Ale nevím, jak přesně funguje převod peněz? To se pošle z našeho účtu v našich korunách a jim to dojde v jejic měně? Jsou s Poláky dobré zkušenosti?

Edit: teď mi docvaklo, že když je to na dobírku, tak se převodem neplatí, pardon alt. Delší vedení.

Díky předem za jakoukoliv odpověď

R. Y. P.

Odpovědět
To se mi líbí    To se mi nelíbí   
Stránka otevřena 3086x  | 
Původní název příspěvku před úpravou administrátorem: Allegro.pl
Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
18.09.2016 19:01 Uživatel: Patrik Chrz
Věk:  41

Město:Praha

500-1000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Já tam nenakupuji, ale pár mých známých ano, hlavně díly na auta.

 

Co se platby do Polska týče, je to standardní mezinárodní platba, která je u většiny bank celkem drahá.  
Třeba u České spořitelny taková platba stojí 1 % minimálně 220 Kč u SHA plateb, u OUR plateb plus výlohy zahraniční bank.

Jsou tedy i výjimky, třeba FIO chce za SHA platbu za 200 Kč, OUR za 500 Kč.  

Záleží na dohodě s Polákem, aby ses nestažila ušetřit, neposlala jako SHA a on ti nenapsal, že mu nepřišla celá částka a abys to neplatila znovu

 

Jsou ale i alternativní způsoby - například poslat peníze v obálce, buď jako doporučený dopis, nebo jako cenné psaní (záleží na částce), cenné psaní v závislosti na ceně stojí tak kolem sta korun.  

 

Pak jsou různé alternativy:
1) dohodnout se s Polákem na platbě v EUR, ty jdou totiž poslat jako SEPA platba a to je mnohem levnější (třeba ve FIO a mBank za 20 Kč, ve velkých bankách kolem 150 Kč)

2) zvolit devizovou společnost - platby do Polska zdarma má Fortissimo (devizy.cz), sice nic moc kurzy, ale u malých částek to není rozhodující. Registrace ale stojí 4 eura, nevím, jestli se ti to jednorázově vyplatí. Pokud jde o nějakou drobnou částku, můžeš mi poslat soukromou zprávu nebo mail na tielk@gmx.de a můžu ti platbu provést přes můj účet.

 
18.09.2016 19:22 Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město:Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Jejda díky, to je složité . Takže se zadám zahraniční platbu a tam vyberu polskou měnu? (mám fio).  

 
18.09.2016 19:25 Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město:Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Já ani na aukru nenakupovala, tak je to pro mě španělská vesnice

 
18.09.2016 20:10 Uživatel: Patrik Chrz
Věk:  41

Město:Praha

500-1000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Přesně tak, pokud máš FIO, vyberež "zahraniční platba", měnu PLN a v Hrazení poplatků vybereš buď Vše plátce (to je Platba OUR a bude stát 500 Kč) nebo "každý své bance" a to bude stát 200 Kč.  
Když ovšem vybereš "každý své bance", může ti Polák napsat, že nedostal celou částku a zboží nemusí pošlat.


Lepší by ale bylo dohodnout se na platbě v EUR a poslat to jako Europlatbu a to by bylo jen za 20 Kč

 
18.09.2016 20:13 Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město:Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Děkuji, zkusím se zeptat. A když po mě chce Fio BIC/Swift kod Poláka - to je nutnost? Na to se ho zeptám též.  

Omg, ještě dodávám k dotazu: platit předem se bude tak jako tak, doporučený to bude, ale půjde pouze o podpis, odešle se to až po té, co mu dojde moje platba. Pardon za zmatky, delší vedení mám stále .

 
18.09.2016 21:09 Uživatel: Patrik Chrz
Věk:  41

Město:Praha

500-1000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Ano, SWIFT je povinný. Ale je možné ho získat z IBANu, např. na www.iban-rechner.de Ale to bych nechal jen v nouzi, pokud Polák nebude schopen

 
18.09.2016 21:15 Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město:Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Děkuji, už jsem se mou úžasnou anglličtinou dotázala na toto i na platbu v euru. Tak uvidíme, co odepíše.

Ještě se tedy ujistím: kdyby to bylo v PLN, tak bych tedy zadala částku polskou a banka si strhne za tento převod nějaké money.

Kdyby přistoupil na eura, přeměnila bych zloté na eura a poslala to tedy v eurech a bankovní poplatek by byl minimální, ano? alt

(Jsem fakt nepolíbená těmto věcmi)  

A platební titul: tam zadám vývoz či dovoz zboží?

 
19.09.2016 04:38 Uživatel: Patrik Chrz
Věk:  41

Město:Praha

500-1000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Pokud se dohodnete na platbě v eurech, zadáš europlatbu ve výši, ve které se dohodnete (nemusí přímo odpovídat nějakému oficiálnímu poměru PLN/EUR, prostě kolik bude chtít eur, tolik pošleš, pokud ti to přijde výhodné) a v korunách se strhne ekvivalet. Ušetříš poplatek za "ostatní zahraninčí platbu" a budeš platit jen 20 Kč za europlatbu, ale můžeš trochu prodělat na kurzu (pokud bude chtít víc EUR, než odpovídá aktuálnímu poměru PLN/EUR)

 

Pokud na platbu v EUR nepřistoupí, tak zadáš platbu v PLN a banka si strhne ekvivalent v CZK plus poplatek podle toho, jestli zadáš platu typu SHA (každý poplatek své bance, tedy 200 Kč) nebo platbu typu OUR (tedy hradíš všechny poplatek, tedy 500 Kč). Pokud se nedohodnete na typu poplatku, tak doporučuji OUR, protože jinak může napsat, že mu nepřišlo vše a budeš to posílat znovu (a znovu poplatek).

 

Pak jsou tu jiné možnosti, jak jsem psal výše - tedy poslat to v dopise (dle výše doporučený nebo cenné psaní), případně to poslat přes devizovku, nebo ti to můžu poslat já přes svoji smlouvu.

 
19.09.2016 07:02 Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město:Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Děkuji moc!

Souhlasí s eurem, napsal mi i BIC a termín, po kterém bude zboží odesílat A radši se zeptal, zda vím, že je to v polštině

Jen bych ještě potřebovala vědět, co mám zadat do platebního titulu (to je povinné), jedná se jen o jednu knihu a už budu vědět úplně vše! .

 
19.09.2016 11:30 Uživatel: Patrik Chrz
Věk:  41

Město:Praha

500-1000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Co bude v platebním titulu je úplně jedno, vyber nějaký "dovoz zboží". Na platbu to nemá vliv, je to kvůli statistikám ČSÚ a ty ti můžou být uradené

 
19.09.2016 11:09 Uživatel: parek
Věk:  34

Město:vesnice

parek.jpg
3000-4000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

na allegru kdyz kupuju tak vetsinou veci ktere jsou tak do 100km za hranicema takze si pro ne zajedu, akorat si overim telefonicky jestli to fakt ma at nejedu zbytecne

 

pokud mas do polska kousek tak si to muzes nechat poslat i na polskou postu a tam to vyzvednes s obcankou, hodne obchodniku na allegru ma psane ze do zahranici neposila

 
19.09.2016 11:14 Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město:Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Tento to tam naštěstí má, s naším aukrem a  i s ukrajinským myslím. Bohužel tak blízko to nemám a do Polska už se asi jen tak nepodívám, proto musím volit tuto cestu. Ale zatím to vypadá slušně a bez problémově, snad to dopadne

 
19.09.2016 11:12 Uživatel: parek
Věk:  34

Město:vesnice

parek.jpg
3000-4000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

jo a ta zmena tematu   allegro neni eshop ale inzertni portal

 
19.09.2016 11:55 Uživatel: Patrik Chrz
Věk:  41

Město:Praha

500-1000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Ještě jedna drobnost - pokud už jste se domluvili na platbě v eurech, můžeš využití www.europlatba.cz. Je to bez poplatku (proti FIO tak ušetříš dvacku) a ještě je o fous lepší kurz (doporučuji využít v pracovní době cca 9 - 16, poté je kurz o něco horší, ale pořád lepší než ve většině bank).

 
19.09.2016 12:06 Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město:Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Jejda díky, to vypadá dobře! Tak to si pak vypočítám, kolik to je dohromady zlotých a převedu je na eura a pošlu mu to.  

Částka CZK se předpokládám nevyplňuje (? ). Ale jinak je to přehlednější, než v normal internet. bankovnictví.

 
19.09.2016 12:54 Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město:Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Aha a když se dívám na Fio, tak tam u europlatby není třeba BIC, ale IBAN - to je prostě číslo účtu?

Edit: našla jsem vypočítavadlo a to mi vyhodilo IBAN

 
19.09.2016 13:26 Uživatel: Patrik Chrz
Věk:  41

Město:Praha

500-1000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: Na tom, kolik EUR bych se nejdříve s Polákem domluvil, pravděpodobně bude chtít o trochu víc, než je oficiální kurz (protože když mu to jeho banka převede z EUR na PLN, tak to taky nebude středovým kurzem). Nebo můžeš použít kurz Google (zkrátka zadáš do vyhledavače např. "123,45 PLN in EUR" a on ti vyhodí nějakou částku. K té něco připočteš (odhaduji tak 3 až 5 % víc by mu jeho banka sebrat neměla) a to pošleš). Vše záleží na tom, o jak velkou částku jde, jestli jde o nějakou drobnost, přikláněl bych se k těm 5 % "za ochotu". Jestli jde o něco dražšího, tak bych si nechal říct konkrétní částku v EUR. IBAN můžeš vypočítat z čísla účtu například na www. iban-rechner. de. Ale polské účty by měly IBAN používat automaticky (nemají národní číslo účtu, jako my). Některé banky při zadávání SEPA plateb od SWIFT/BIC kódu upouštějí a spokojí se s IBANem. Je to dostatečný identifikátor a výhledově by nevyžadování SWIFT/BIC mělo být pro všechny v EU povinné.
 
19.09.2016 14:10 Uživatel: Rypoušice
Věk:  25

Město:Brünn

1541719409_p1011249.jpg
1000-2000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Děkuji moc za infa, domluvili jsme se, snad platba dojde a mně další měsíc kýžené zbožíčko

Omluva všem potenciálním čtenářům za zmatky z mé strany (zbrklost forever! ), ale přesto to může být pro někoho třeba užitečné  

 
20.09.2016 08:05 Uživatel: Patrik Chrz
Věk:  41

Město:Praha

500-1000
Téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Text uživatele: 

Tak jsem si dneska taky něco málo poslal

 

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Polský eshop Allegro.pl - zkušenosti, názory, reference, recenze, poštovné
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Ochrana proti spamu

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny